Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.06.20

Havi 860 millió forintnyi étel megy a kukába a kamionra ugráló bevándorlók miatt

Havonta több mint 860 millió forint értékű élelmiszer megy kárba Calais-nál a kamionba bemászó bevándorlók miatt - írja az automotor.hu.

 

magyar-kamion-bevandorlok.jpg

 

A hatóságok becslése szerint mintegy 3000 bevándorló él abban a táborban, amely a La Manche csatorna partján fekvő Calais-i kikötőhöz vezető út mellett található. A migránsok minden eszközzel megpróbálnak Franciaországból Nagy-Britanniába jutni. Leginkább azért, mert jóval többen beszélnek közülük angolul, mint franciául, és jobb szociális ellátásban is bíznak.
 
Valószínűleg az embercsempészektől kapják azt a remek és életszerű tippet, hogy nem kell mást tenniük, mint Calais-nál bemászni egy kamionba, ami majd szépen átviszi őket az ígéret földjére. Többségük persze pár méternél tovább nem jut el, az pedig igazán ritka kivételnek számít, ha ezzel a faék egyszerűségű módszerrel valaki tényleg átjut a csatorna túlpartjára. A hatóságok már jól ismerik ezt a trükköt, és szigorúan ellenőrzik a kamionokat. A sofőröknek sincs könnyű dolguk, hiszen, ha bevándorlókat találnak a teherautójukban, őket büntetik meg. A raktér feltörését azonban nem nagyon tudják megakadályozni, sokan ki sem mernek szállni, mert félnek a feszítővasakkal felszerelt, mindenre elszánt, elkeseredett tömegtől.
 
Szerdán egy hasonlóan járt magyar kamionról készült felvétel járta be a világhálót.


 

Viszont, ha egy élelmiszert szállító leplombált kamion rakterébe valaki bemegy, pláne, ha hozzá is nyúl a szállítmányhoz (ami nem ritka, mert a bevándorlók előszeretettel lopnak is a rakományból), akkor gyakran az egész áru megy a levesbe. A szigorú uniós előírások miatt ilyenkor fertőtleníteni kellene, de erre a romlandó dolgok, különösen a zöldségek és gyümölcsök esetén nincs lehetőség.  
 
A brit teherszállító cégeket tömörítő Freight Transport Association becslése szerint havi 2 millió font, azaz 863 millió Ft értékben kell kidobni élelmiszert.
Az év eleje óta már 10 millió fontnyi árut került így kukába.

A harmadik világbeli állapotokra emlékeztető jeleneteket sok fuvarozó vállalat megunta már. Így inkább a hosszabb, de biztonságosabb utat választják Hollandián keresztül.
(Via: Alfahír)