Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.17

Hasznos tanácsok mennyezeti lámpa vásárlásához

Otthonunk megvilágítása nem csak a téli hónapokban jut szerephez, hanem gyakorlatilag az év bármely időszakában. A minden lakásban megtalálható mennyezeti lámpa rendkívül széles választékkal van jelen a piaci kínálatban, és a döntés sokszor valóban nem egyszerű. Mivel a mennyezeti lámpa használatával szemben már jó ideje nem csak funkcionális követelményeik vannak a felhasználóknak, így a design is fontos szerephez jut a gyártás során. Mindegy, hogy fiatalos otthonról van szó, a klasszikus stílus jegyeit szeretné érvényesíteni mennyezeti világítás kapcsán is, vagy éppen távoli kultúrák hangulatát csempészné a lakásba, a mennyezeti lámpa választékban minden bizonnyal talál majd igényeinek megfelelő darabokat. S hogy mégis mire érdemes figyelni a választáskor? Hogyan használjuk úgy ezt a világítás típust, hogy a lakberendezési és belsőépítészeti irányzattal is összhangban legyen az? Cikkünkben most ennek igyekszünk utánajárni.

 

menyezeti-lampa.jpg

 

A legfontosabb világítás, ne mondjon le róla!


A legtöbb lakásban ma már többféle állólámpa, asztali lámpa, hangulatvilágítás és fali lámpa is helyet kap, de mindezek mellett a mennyezeti lámpa is nélkülözhetetlennek bizonyul. Ha az egész teret bevilágító fényforrásra van szükségünk, akkor azonnal a csillárokra és a változatos stílusban beszerezhető mennyezeti világításra szoktunk gondolni. A téli hónapokban már délután négy órakor jól jön, ha felkapcsolhatjuk a lámpát, de nyáron is hasznos, ha közös családi vacsoráról, vagy esti programokról van szó. Mielőtt tehát a hangulatos fényt adó darabok, vagy a konyhapultot megvilágító típusok mellett tenné le a voksot, érdemes körülnéznie a lakás legfontosabb fényforrásának számító mennyezeti lámpa kínálatban.
 
Hangulatos darabok nappaliba, konyhába


Ha mennyezeti lámpa vásárlásáról van szó, akkor az Elter.hu által megkérdezett szakemberek is arra hívják fel a figyelmet, hogy a hagyományos szögletes vagy kerek darabok mellett egy sor egyéb lehetőség is kínálkozik. A süllyesztett világítás évek óta nagy népszerűségnek örvend, és segítségével egészen egyedi hatás érhető el amellett, hogy persze biztosítja a szükséges fényt is az adott helyiségben. Különleges megoldást tartogat az álmennyezet kialakítása, és az ilyen módon megoldott süllyesztett világítás, mely konstrukció még egyedibbé tehető akkor, ha a festéskor a színekkel is játszunk egy kicsit.

 

Nagy belmagassághoz mutatós darabok passzolnak


Sokan kizárólag hátrányát látják a nagy belmagassággal rendelkező ingatlanoknak, de mint már külföldön is számos jó példát látni rá, a loft-jellegű ingatlanok, vagy a nálunk inkább elterjedt régi polgári lakások bizony számos lehetőséget rejtenek magukban világítás kapcsán is.  A nagy tereket remekül meg lehet bontani egy mutatós, méretes, lelógó csillár használatával. Amennyiben klasszikus stílus mellett dönt, úgy ügyeljen arra, hogy a lakberendezés se legyen bohém, vagy túl fiatalos, hiszen a kettő igencsak üti egymást. Ma már nagyméretű darabok között is megtalálhatóak azonban olyan csillárok, amelyek anyaghasználat és formavilág szempontjából rendkívül modernek, így kiválóan passzolnak a hasonló berendezési tárgyakhoz, vagy akár extravagáns otthonokba is.

 

Mennyezeti lámpa beszerzés alkalmával otthona lakberendezési és belsőépítészeti megoldásait mindenképpen tartsa szem előtt, hiszen így nem fordulhatnak elő olyan eltérések, amelyek súrolják az ízlésesség határát. Napjainkban design és funkció egyszerre érvényesülnek a mennyezetre szerelhető világítótestek kapcsán, így a mennyezeti lámpa használatával mindkettő iránti igényét kielégítheti.