Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.04.05

Hasznos segítség a kertben: a fűnyíró

A tavasztól késő őszig terjedő hónapokban egyre több időt töltünk a szabadban, ezért természetes, hogy az otthonunkat övező környezetet, a kertet is igyekszünk minél szebbé varázsolni. Ilyenkor sokan döntenek a térkövezés, a füvesítés, a kerti tó akár saját kezűleg történő kialakítása mellett. Hiába azonban a legszebb virágoskert és tavacska, ha közben a gyep elhanyagolt. A fűnyíró használata nélkülözhetetlen akkor, ha füvesítéssel szeretnénk igényesebbé tenni a kertet, rendszeres használatával ugyanis mindig ápolt és egészséges kinézetű lehet a gyep.

 

funyiro.jpg

 

Természetesen nem mindegy, milyen típust választunk, mint ahogy a kert nehezen elérhető területeinek karbantartása mellett sem mehetünk el. A Technoform szakemberei éppen ezért fűnyíró választás alkalmával azt is szokták javasolni az érdeklődők számára, hogy nézzenek körül a fűkasza kínálatban is, ugyanis sok esetben ezzel az eszközzel láthatóak el leghatékonyabban a kerti teendők.

 

Milyen fűnyírót válasszunk?
A leggyakrabban feltett kérdés az érdeklődők részéről az szokott lenni, hogy melyik fűnyíró típus mellett érdemes dönteni, s melyik milyen előnyökkel jár. Nagy füves felületek esetében a méretes vágószélességgel rendelkező benzinmotoros fűnyíró bizonyul a legjobb választásnak. Ha a kert kisebb, tagolt részekből áll össze, akkor az elektromos fűnyíró kínálta előnyök mellett érdemes dönteni.

Fűnyírás alkalmával érdemes szem előtt tartani a minimális méretet, amelyet mindenképpen meg kell tartani a gyep egészségének megőrzése miatt. Ha elérte a fű a 10-12 centimétert, akkor megérett a fűnyírásra. Arra azonban ügyeljen, hogy 5 centiméternél ne legyen rövidebb, hiszen így védtelenné válik a napsugárzással szemben, és a fűszálak között sem marad meg a szükséges páratartalom.

 

Hová javasolt a fűkasza?
A technoform.hu tapasztalatai is azt mutatják, hogy a kertépítés, valamint a rendszeres karbantartás során legtöbben a nehezen hozzáférhető helyekre választják a fűkasza kínálta előnyöket. Vannak olyan szögletei a kertnek, amelyek nem elérhetőek a méretesebb fűnyíróval, ilyenkor remek döntés a fűkasza használata. Szintén jó választás a vízelvezető árok szélén nőtt gyomok eltávolítására, de a bokrok és a magas fű is remekül karbantartható segítségével.

 

Mennyire biztonságos a fűkasza?
Sokan azt gondolják elsőre, hogy a fűkasza használata nem kevés veszéllyel jár. Fontos azonban tisztában lennie azzal, hogy a praktikus alkalmatosság a biztonsági előírásokat betartva, a megfelelő védőfelszerelést viselve semmivel sem veszélyesebb, mint például egy fűnyíró. A választáskor érdemes szem előtt tartani, hogy könnyű darab mellett döntsön, amely ráadásul ergonómiailag is megfelelő kialakítással bír. Az első néhány használat után már rutinosan végzi majd a tevékenységet a fűkasza segítségével is, mely kiváló segítőtársnak bizonyul az olyan helyeken, ahol a fűnyíró nem tudja ellátni a feladatokat.

Ha kerti munkálatokról van szó, akkor legtöbbünknek elsőként a fűnyírás teendői jutnak eszünkbe. Nem véletlen, hiszen még a szépen gondozott sziklakert és tó is veszítenek látványuk erejéből, ha az ezeket övező gyep gondozatlan, elburjánzott. Figyeljen arra, hogy rendszeresen nyírja a füvet, de ne feledkezzen meg a kert azon zugairól sem, ahová a fűnyíróval nem ér el!