Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.06.15

Három év börtönre ítélték sikkasztásért Szima Juditot, a rendőrszakszervezet főtitkárát

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte sikkasztásért a Szekszárdi Járásbíróság első fokon, nem jogerősen Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkárát hétfőn - tájékoztatta a Szekszárdi Törvényszék az MTI-t.

 

szima-judit-tmrsz.jpg

(Szima Judit a kézhez kapott ítéletet olvassa. Fotó: tmrsz.hu)

 

Hauszmann-né Szőke Rita törvényszéki szóvivő közölte: a tíz vádlott ellen folytatott perben az elsőrendű vádlott Szima Juditot folytatólagosan elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás és hamis magánokirat - tizenegyrendbeli - felhasználása miatt mondta ki bűnösnek a bíróság.

 

A szakszervezeti vezetőt emellett négy évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, és 22 millió forint vagyonelkobzással is sújtották. A bíróság a TMRSZ-szel szemben egymillió 127 ezer forint vagyonelkobzást rendelt el.

 

Nyolc további vádlott, mindannyian a szakszervezet tisztségviselői vagy alkalmazottjai, felfüggesztett börtönbüntetést, próbára bocsátást, megrovást és pénzbüntetést kaptak, egy vádlottat pedig felmentettek a bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás vádja alól.

 

Kovács Ildikó, a járásbíróság szóvivője arról tájékoztatott, hogy a bíróság túlnyomórészt a vádirattal egyezően állapította meg a tényállást. A vád szerint a főtitkár 2010. augusztus és 2011. január között fiktív útiköltség-elszámolásokkal több millió forintot tulajdonított el a szakszervezet pénzéből, lakásában, amely a szakszervezet székhelye is volt, 19 millió forintos beruházást végeztetett el a szakszervezet költségére, két társának szintén fiktív hivatali útiköltség-elszámolásokkal másfél millió forintot utalt át. A bíróság megállapítása szerint a sikkasztás értéke 22 millió forint.

 

Szima Judit 2011. november 27-től és 2012. július 12-ig előzetes letartóztatásban volt, amelynek időtartamát beszámítják a börtönbüntetésbe. Az ítélet ellen a szakszervezeti vezető enyhítésért, az ügyész súlyosításért fellebbezett.