Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.06.24

Hallott már az érintésmentes lézeres szemműtétről?

Az érintésmentes lézeres szemműtét pár éve vált elérhetővé mindenki számára és megoldást kínált minden szemüvegesnek, aki eddig azért nem választotta a lézeres látásjavítást, mert nem tudta elképzelni, hogy a szeméhez nyúljanak. Nincs többé szükség arra, hogy bármilyen tárgy a páciens szemgolyójához érjen, így a gyógyulási folyamat is kedvezőbb lehet.

A legmodernebb érintésmentes (angolul no-touch) kezelés ugyan valamivel drágább, mint a PRK lézeres szemműtét, ám cserébe előnye is van hozzá képest!

 

Miért jobb az érintésmentes lézeres szemműtét?

 

Sokan utálják már a gondolatát is annak, hogy valami a szemükhöz érjen. Ez evolúciós sajátosság, teljesen természetes, ösztönös reakció, hogy be akarjuk csukni a szemünket, ha valami közeledik felé.

Érthető, miért: a legfontosabb érzékelések egyike a látás – az összes érzékszervi inger közel 80%-át a szem közvetíti az agynak. Aki tehát fél attól, hogy műszerrel, sebészeti eszközzel érjenek a szeméhez, nem csoda, ha eddig nem vállalta a szemműtétet.

 

szemmutet.jpg

 

No-Touch eljárással nem érnek hozzá tárgyakkal a szemhez

 

Az érintésmentes lézeres szemműtét hozta el a megoldást mindazoknak, akik eldobnák végre a szemüvegüket és a kontaktlencsének is szívesen búcsút intenének, de a korábban elérhető eljárásokkal nem szimpatizáltak. A beavatkozás során nem ér orvosi segédeszköz a szemgolyóhoz, egy fájdalommentes lézerfény végzi a munkát!

 

Az érintésmentes lézeres szemműtét a felszíni kezelésekhez tartozik, elődje a hagyományos PRK. Mindkét eljárásnál eltávolítják a szaruhártya felső hámrétegét. A PRK típusú beavatkozás során ez a hámeltávolítás egy mikrosebészeti eszközzel történik, a Zero-Touch kezelésnél viszont ezt a lépést is az a lézer hajtja végre, ami a dioptriák elpárologtatásáért felelős. Ráadásul a lézer által elpárologtatott hámmennyiség egészen minimális - vékonyabb, mint az emberi hajszál fele - és a fénytörési hiba kezelése és a hámeltávolítás egy lépésben történik.

 

Mivel jár az érintésmentes lézeres szemműtét?

 

Tény, hogy a No-Touch lézeres beavatkozás drágább, mint a PRK kezelések, ám ezért cserébe számtalan előnnyel jár. Mindjárt a legelső a fentebb már említett mikrosebészeti eszköz hiánya, azaz az érintés nélküli beavatkozás.

Legalább ennyire fontos a némiképp kedvezőbb gyógyulási idő. A hámeltávolítást a lézer pontosabban végzi, mint bármilyen fizikai eszköz, így a gyógyulás kevésbé fájdalmas és gyorsabb lehet. A szemcseppeket és a napszemüveget azonban ugyan úgy fél évig kell használni mindkét kezelés után.

 

A No-Touch lézeres kezelés gyors és fájdalommentes

 

Maga a beavatkozás rövid ideig tart, mindössze 10 perc. A modern lézerek reakcióideje rendkívül gyors, így bármely akaratlan szemmozgás esetén már azelőtt leáll, hogy bármi kárt okozhatna a lézerfény.

A műtétet követő esetleges fájdalom vagy zavaró érzés néhány napig eltarthat, de maga a lézeres szemműtét teljesen fájdalommentes a szemcseppekkel történő érzéstelenítésnek köszönhetően.

A műtétet követően egy héttel már könnyebb és megterhelőbb sportolás is lehetséges (biciklizés, kocogás, edzés konditeremben). A küzdősportokat és az úszást viszont egy hónapra szüneteltetni kell.