Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.05.22

Hagyományos kontra LED izzó

Egyre gyakrabban hallani, hogy egy épület energiatakarékossá tétele folyamán az egyik legnépszerűbb megoldás a hagyományos izzók LED izzókra való cseréje. Tényleg ennyivel jobb és gazdaságosabb a LED fényforrás használata?

zseblampa.jpg

Ha egy kicsit visszamegyünk az időben, láthatjuk, hogy 5-6 évvel ezelőtt nem számított olcsó mulatságnak a LED izzók használata. A technika fejlődésének hála azonban manapság megfizethető és anyagilag megtérülő befektetésnek számít a LED. Éppen ezért, ami néhány évvel ezelőtt egy kevesek számára elérhető újításnak számított, ma mindenki rendelkezésére áll és a legtöbb esetben az 1000 forintot sem haladja meg. Ennek ellenére érdemes rászánni egy picit többet és minőségi terméket választani, mint külföldről beszerezve, de rövid élettartamú világítótesttel befürödni. Hogy ár-érték arányban melyik a tartósabb, gazdaságosabb? Általánosságban kijelenthető, hogy a LED izzók két-, háromszor annyi ideig bírják, mint egy hagyományos. Általában 5-10 éves időtartamig bírja és csak lassan veszít a fényerejéből.

 

LED izzók esetében több színhőmérséklet közül választhatunk, szemben a régebbi fajta izzókkal. Az előbbi esetében megkülönböztetünk hideg, meleg és természetes fehér színeket, amik praktikuma a helytől, helyiségektől, valamint a mi általunk megszokott világítástól is függ. Például a fürdőszobát hideg fehérrel szokták hangsúlyozni, míg egy nappaliba vagy hálószobába a természetes fényűt részesítik előnyben. Mint említettem, ez függ attól is, hogy hol élünk, hiszen Kínában például a hideg fehér van jelen mindenhol, azért van számunkra egy enyhe kékes árnyalata az ottani fényviszonyoknak, míg Európában általában a meleg fényűt preferálják. Ugyanez igaz a zseblámpákra, fejlámpákra is, hiszen más fényerőt igényel egy biciklilámpa, egy nagyobb teret bevilágító zseblámpa, valamint egy vadászlámpa is.

 

A következő összehasonlítási pont a fényerő. Ezt mérhetjük lumenben és luxban is, amiből a lumen a teljes fénykibocsátást jelöli, míg a lux az egy nézetméterre eső fényerőt. Fontos tudni, hogy nem szabad bedőlni a régi mondásnak, miszerint egy ugyanannyi wattos hagyományos izzó megfelel egy tizedannyi wattos LED izzónak. Számszerűen: egy hagyományos 40 wattos izzó 600 lumenje, egy 10 wattos LED izzó lumen mennyiségének felel meg. Zseblámpák tekintetében is találni már egész magas teljesítményűt, mint például a Fenix FD40 LED zseblámpa.

 

Energiamegtakarítás tekintetében is kifejezetten előnyös a LED, környezetbarát és nincs szén-dioxid kibocsátása. További előnyei, hogy nem melegszik fel, így nem égetheti meg a kezünket, ellentétben a hagyományos izzókkal, valamint fénycsövekkel szemben a LED fényforrás nem vibrál és ezáltal nem rontja a szemet. Felhasználása pedig nagyon sokoldalú, a fentieken túl használják még dekorációs célra, valamint éjjeli fényként is.

 

loading...