Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.19

Ha egyszer kipróbálod, imádod majd a tolóajtót

Egyre nagyobb divat a tolóajtók használata a modern enteriőr kialakítása során. A hagyományos ajtók nem minden esetben férnek el, és az is előfordulhat, hogy értékes helyet vesznek el egy szobából – ilyenkor a tolóajtó tudja megoldani a helyzetet.

Fénykorukat élik a tolóajtók. Tíz éve csak elvétve lehetett ezekkel a beltéri megoldásokkal találkozni, manapság azonban az enteriőrök kialakításánál rengetegen választják ezt a lehetőséget. Ennek praktikus okai vannak, de a dizájn kialakításában is nagy a szerepük.

 

toloajto.jpg

 

Amikor helyet kell spórolni

 

A tolóajtó praktikus megoldás, ám költséges lehet, ha nem körültekintően választjuk ki. Ezt a hibát lehet megelőzni a tolóajtó árukereső segítségével. A helytakarékosság, az utolsó négyzetcentiméterek kihasználásának lehetősége kapcsán kerültek a köztudatba, hiszen olyan helyeken is képesek megvalósítani a szobák kettéválasztását, ahol egy hagyományos ajtó csődöt mond. Ha nem fér el, rossz helyre nyílik egy beltéri ajtó, egyből a sínen csúszó verziók kerülnek képbe.

Ezzel értékes sarkok, hasznos helyek szabadulnak fel. Gondoljunk csak bele: egy tolóajtó a fal síkjában halad, így alig van szükség hozzá plusz térhez, sőt akár a falba is belecsúszhat, ha a kialakításánál ezt a megoldást alkalmazzák. Utóbbi helyzetben minden egyes négyzetcentit megspórolunk, amelyet az ajtó elvett volna a szobából. Ezekre a helyekre aztán mehet bútor, dekorelem, de üresen is hagyhatók, hogy nagyobbnak tűnjön a tér. Minden megoldás jobb annál, mintha egy ajtó venné el feleslegesen a központi területeket.

 

Bízhatunk a magas minőségben

 

Egy tolóajtó ráadásul divatos, kifejezetten különleges megoldásokkal lehet ugyanis találkozni a webáruházakban. A rejtett, falba csúszó ajtók a legelegánsabbak, szinte futurisztikus látványt nyújt, ahogyan egy ilyen eltűnik a szemünk elől, vagy éppen felbukkan a semmiből. Ezeket a szerkezeteket könnyű működtetni, nyitni és csukni: erre vagy egy tolóajtókagyló, vagy egy fogantyú jelenti a megoldást. Ha hagyományos beltéri ajtókat is használunk, ezek kilincse, színe összeegyeztethető a tolóajtóval, hogy egyik nyílászáró se lógjon ki a sorból.

Jó hír, hogy a tolóajtók minősége magas. Azzal, hogy egy újabb megoldásról beszélünk, azt is megnyerjük magunknak, hogy a gyártók igyekeznek felülmúlni egymást, azaz egyre jobban felhasználóbarát verziókat dobnak a piacra. Nem kérdés, hogy ezek az ajtók csendesek, szinte halkabban működtethetőbbek, mint a hagyományos társaik.

 

Melyik szobában alkalmazható a tolóajtó?

 

Majdnem mindnél! Tökéletes a háló privát terének megőrzésére, a gyerekszoba kényelmes elkülönítésére, a nappali leválasztására, a gardrób diszkrét eltakarására. Fürdőszobák esetében kevesebben használják ezt a megoldást, ám nem lehetetlen feladat azokra sem tolóajtót felszerelni. Ha egy szobában felüti a fejét a helyhiány, vagy nem boldogulunk azzal, merre nyíljon az ajtó, a tolással működtetett ajtók a legtöbb esetben megoldják a gondokat. Egy jó tanács: mivel bonyolultabb szerkezetről van szó, a beszerelést bízzuk szakemberre.