Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.04.09

Gyermekkorban elengedhetetlen a megfelelő cipő!

Az első lépésektől kezdve nagyon fontos, hogy megfelelő méretű és minőségű gyermekcipőt adjunk a gyermekünk lábára, ellenkező esetben még felnőttkorára is kihathat a nem megfelelő cipők viseléséből eredő lábprobléma. De milyen egy megfelelő gyerekcipő és hogyan ismerjük fel, hogy baj van?

 

gyermekcipo-1.jpg


Ilyen cipőt válasszunk gyermekünknek


Az ideális gyermekcipő legfőbb jellemzői, hogy rugalmas talppal rendelkezik, amely nem csúszik, ugyanakkor könnyű, a lábbeli pedig rendelkezik kéreg-résszel, amiről legkönnyebben úgy győződhetünk meg, ha a sarok fölötti résznél összenyomjuk a cipőt. Ha puha, akkor valószínűleg nincs benne kéreg, ha kemény, akkor rendelkezik vele. Ez a rész biztosítja, hogy a boka egyenesen álljon, ne dőljön egyik irányba sem, és a gyermeknek ezzel stabil lesz a járása. Anyag legyen természetes bőr, a legjobb, ha a belső része is az, így megfelelő szellőzést biztosít, nem izzad bele könnyen a gyerekláb.  A gyerekcipő esetében nagyon fontos, hogy ne legyen se túl kicsi, se túl nagy, és az elülső része kellően tágas legyen, ne szorítsa a kicsi, ám sokszor széles lábfejeket.
Sok szülőben felmerülhet a használt lábbeli kérdése is, vagyis, hogy egy jó minőségű, ám használt gyerekcipő alkalmas-e a gyerekek lábára, mondván, úgyis csak egy szezont bírnak ki a cipőcskék, hiszen gyerekeink nagyon gyorsan kinövik azokat. Erre a kérdésre a válasz nemleges, hiszen egy használt cipő mindig magán viseli az első használója „nyomait”, vagyis a cipők minden esetben az adott lábhoz alakulnak, és ezzel nem megfelelő tartásra késztetik a második vagy harmadik viselője lábait.

 

gyermekcipo-2.jpg


Lúdtalp vagy sem?


A legtöbb szülő sokszor kétségbeesetten szembesül vele, hogy gyermeke lúdtalpas, ám ez a legtöbbször vaklármának bizonyul. Abban az időben, amikor a gyermek megtanul járni, még túl nagy súly nehezedik a lábfejére, ami miatt bokasüllyedéshez, lúdtalphoz hasonló tüneteket produkál. Meg fogjuk látni, hogy mindez csak átmeneti jelenség, amit a láb erősödésével a legtöbb esetben kinő gyermekünk. Ha a probléma megmarad, és továbbra is úgy látjuk, hogy lúdtalpas a gyermekünk, vagy sarka túlzottan befelé dől, akkor forduljunk szakemberhez, ortopéd szakorvoshoz! Ő valószínűleg szupinált cipőt fog javasolni, amely kialakításának köszönhetően megtartja a gyermekünk talpának középső részét, így a cipő viselésével és rendszeres láberősítéssel kinőhető a lúdtalp. Súlyosabb esetekben vagy ha a gyermekünk túlsúlyos, akkor gyógycipő felírására is sor kerülhet, mindez annak érdekében, hogy korrigálásra kerüljön a kezdeti probléma. A gyógycipő ma már nem ormótlan ortopéd cipőt jelent, kialakítása teljesen hasonlít bármely más cipőhöz, csak megerősített belső rsszel rendelkezik, mely a bokát kényszeríti a helyes tartásra.


Fontos, hogy kezeljük


Az időben felismert lúdtalp vagy bokasüllyedés, és az ezzel egyidőben elkezdett láberősítés valamint korrekció nagyon fontos a későbbi, akár felnőttkorra is kiható mozgásszervi problémák kiküszöbölése érdekében. A rosszul megválasztott gyermekcipők vagy a kezeletlen lúdtalp még felnőttkorban is okozhat gerinc-, hát, láb- vagy térdproblémákat, hiszen ilyenkor a járás nem megfelelő, és a teher sem a megfelelő ízületeket terheli, ami deformitásokhoz, súlyosabb esetekben tartós elváltozásokhoz és fájdalmakhoz vezethet.
Így minden szülő figyelmébe ajánljuk, hogy ne a gyerekcipőn spóroljanak, még akkor sem, ha ez évről-évre, sőt évszakról évszakra jelentős mértékben terheli meg a pénztárcát.