Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.17

Fontos változások jönnek a családi pótlékkal kapcsolatban

Április elsejétől változik a családi pótlék igénylések menete. Sokkal gyorsabban lehet hozzájutni a támogatáshoz. Eddig csak a Magyar Államkincstárban lehetett igényelni, ezután már a járási hivataloknál és a kormányhivataloknál is. A változás több száz családot érint.

 

ovodasok.jpg

 

Országszerte csaknem 1 millió 800 ezer gyermek után fizetnek a szülőknek családi pótlékot. Az állam ezzel járul hozzá a nevelés és iskoláztatás költségeihez is. A támogatást az Államkincstárnál lehet igényelni.

A családi pótlék összege a gyermekek és a szülők számától, a család szociális helyzetétől és más tényezőktől is függ. Egy gyermek után 12.200 forintot utalnak, a legtöbbet a tartósan beteg gyermeket egyedül nevelő szülők kapják: nekik havonta 25.900 forint jár.

Április elsejétől változik az igénylés menete. Sokkal gyorsabban és hatékonyabban lehet hozzájutni a támogatáshoz.

Ezután már nem csak a Magyar Államkincstárban lehetett igényelni, hanem a járási hivataloknál és a kormányhivataloknál is. A változás több száz családot érint. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt mondta: így lerövidül az ügyintézés ideje.

„Ez közel kétszáz új helyszínt jelent és nem kell most már a megyeközpontba utazni az érintettnek azért, hogy igényelje, hanem el tudja a járási központban is intézni. Tehát közelebb vittük a szolgáltatást az emberekhez. Fontos az, hogy attól, hogy bevezetjük ezt az új rendszert, mindenki meg fogja kapni minden havi járandóságát” – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a M1 Híradónak.