Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.08.10

Fenekestül felforgatják az algák a Balaton, de semmiféle veszélyt nem jelentenek

Kellemetlenséget okozhatnak, de semmilyen egészségügyi veszélyt nem jelentenek azok a víz felszínén lebegő algagyepdarabok, amelyeket az utóbbi napokban láthattak a Balatonon strandolók a tó több pontján - hangsúlyozza a Magyar Tudományos Akadémia hétfői közleménye.

 

balatoni-algagyep.jpg

 

"Az utóbbi évek látványos vízminőség-javulása a lebegő mikroszkopikus algák mennyiségének csökkenésével járt. A vízben korábban tömegesen elszaporodó egysejtű algák leárnyékolták az üledék felszínét, de a vízminőség javulásának köszönhetően szélcsendes időben most már a tó egész területén lejut a napsugárzás a tó fenekére, így ott egy sajátos üledéklakó algaflóra tenyészik, amelyet elsősorban nagy testű kovamoszatok és fonalas algák alkotnak" - olvasható az MTA honlapján.

 

Vörös Lajos és Somogyi Boglárka, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének kutatója rámutatott: ezeket az algákat a vizet vizsgáló szakemberek csak akkor látják, ha erős szélben felkeveredik a tó üledéke.

 

Magyarázatuk szerint az utóbbi napok, hetek szélcsendes időjárása elősegítette ennek az algagyepnek a kifejlődését. A gyepben zajló fotoszintézis során oxigén termelődik, amely buborékok formájában válik ki az algagyepben, a gázbuborékok pedig a felszínre emelik az algákat a hozzájuk tapadt üledékrészecskékkel együtt.

 

Ezek a kisebb-nagyobb - pénzérme nagyságú vagy akár tenyérnyi méretű - algagyepdarabok úsznak a víz felszínén, a szél hatására néhol összegyűlnek, kellemetlenséget okozva a strandolóknak. A szél erősödésével a jelenség meg fog szűnni - áll a közleményben. MTI  (Fotó: Somlyai Imre - MTA)