Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.12.09

Feltétek és fűszerek harmóniája: a pizza

Fogyasztották a fáraók születésnapi különlegességként, de gyakran került az asztalra mézzel, olívaolajjal, vagy gyógynövényekkel kombinálva is. A pizza ókori hódító útját követően sokáig csak mint egyfajta melléktermék szolgálta a szegényebb rétegek étkezéseit, de a sötét évszázadok után egyre szélesebb körben elterjedt, és egykori önmagát felülmúlva, változatos, izgalmas ízekkel került ki a pizzériák kemencéiből olasz területeken, hamar meghódítva a világot.

 

pizza-alapanyagok.jpg

 

Ókor gyökerek, és egyre szélesedő alapanyag választék


Bár kétségtelen, hogy nem a mai formában, de már az ókorban is ismerték, és egyszerű, olcsó elkészíthetőségének köszönhetően gyakran fogyasztották a pizza elődjét, azt a fajta kenyérlángost, lepényt, amelyet olívaolajjal és mézzel ízesítettek. Vergilius és Cato írásai is arról tanúskodnak, hogy ezt a fajta ételt már az ókori népek is előszeretettel választották, sőt, Pompei romjai között még olyan ingatlanok maradványaira is ráleltek a régészek, amelyek feltehetőleg a mai pizzériák elődjeinek számítottak. A paradicsomos, sajtos ízek helyet gyógynövényekkel készítették a pizzát az ókori Egyiptomban, ahol a hagyományoknak megfelelően a fáraó számára szolgálták azt fel.

 

Pizzériák Nápolytól New York-ig


A sötét középkor elfeledte az ízek harmóniáját, de a 18. században elindult világhódító útjára a pizza. Elsőként Nápolyban nyitotta meg kapuit az első, már modernnek számító pizzéria, s a kivándorlók magukkal vitték a következő egy évszázadban a tengerentúlra is az olasz pizza hírét, elkészítésének praktikáit. Nem sok idő kellett ahhoz, hogy 1905-ben már New York utcáin is be lehetett térni egy-egy pizzériába, és nem csak az utcai árusoktól élvezni az egykor street food ételként is elterjedt pizzát.

 

Mozzarella és paradicsom, az elmaradhatatlan páros


A manapság ismert íz kombinációk kialakulásában döntő szerepet játszott az olyan alapanyagok elterjedése, mint a mozzarella, vagy a paradicsom. Ezek ugyanis nem mindig voltak ismertek, vagy ha igen, akkor is óvatosan bántak a chefek használatukkal. Az indiai vízi bivaly tejéből készült mozzarella mára a híres Margherita pizza egyik fő alkotórészévé vált, de ha pizza készítésről van szó, akkor a paradicsom is nélkülözhetetlen - ha nem alapként, akkor feltétként mindenképpen. A konyhaművészet által előszeretettel használt zöldség egyébként nem mindig volt ilyen kedvelt, hiszen amikor a 18. század végén Európában is megjelent és elterjedt, eleinte pusztán dekoráció gyanánt használták, tartva annak mérgező mivoltától. Szerencse, hogy a legjobb dolgok mindig a kísérletezéssel születnek a konyhában, így került sor arra, hogy egy olasz chef a pizzára is szeletelt a hírhedt zöldségből. Az eredményt mindannyian jól ismerjük, és ma már pizza szósz alapanyagok és feltétek között is gyakran esik a választás a piros, lédús zöldségre.

 

Feltétek a fantáziadús megoldások jegyében


A hagyományos Margherita pizza alapnak számít, színvilága pedig az olasz zászlót idézi a bazsalikom zöldjével, a paradicsom pirosságával és a mozzarella fehérjével. A kreatív pizza chefek hamar rájöttek, hogy ennél jóval izgalmasabb ízek is rákerülhetnek a pizza tésztájára. Kereslet pedig mutatkozott is a változatos feltétek iránt, így hamarosan a paradicsomos alap mellett megjelent a tejfölös és a sajtos, de a fokhagymás, juhtúrós ízek sem számítanak ma már extrémnek. A feltétek ennél még szélesebb választékban állnak rendelkezésre, így kombinálhatóak különféle alapokkal a tenger gyümölcsei, a chillis bab, a bolognai szósz, a zöldségek, húsfélék, a tojás, a tonhal, vagy akár a Hawaii pizzáról jól ismert ananász is. A netpincer.hu tapasztalatai azt mutatják, hogy az úgynevezett calzone pizza, vagyis a félbehajtott, töltött változat is nagy népszerűségnek örvend a pizza imádók körében, de nem ritka, hogy édes ízekben is az asztalra kerül az étel. Így vált kedveltté az őszibarackos változat, amelyhez kiválóan passzol a lekvár és a fahéj íz világa.

 

Pizza diéta idején? Nem lehetetlen!


Ha fogyókúráról van szó, akkor köztudott, hogy a búzaliszt tiltólistán van. Jó hír azonban, hogy a pizzáról a diéta idején sem kell lemondani, csak arra ajánlott figyelni, miből készül a tésztája, és mi kerül rá feltétként. A szénhidrátcsökkentett lisztek remek választásnak bizonyulnak a tészta összeállításához, feltétként pedig célszerű előnyben részesíteni a zöldségeket, zsírszegény sajtokat, a csirkemellet. Persze érdemes betartani a mértékletesség szabályait, és diéta idején megelégedni néhány fenséges szelettel, melyek az olasz pizza íz harmóniáját csempészik a mindennapokba, ráadásul kalóriaszegény formában.