Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.11

Felhő alapú játékok

Streaming játékok

A Netflix, az Amazon Prime, a Disney Plus és más hasonló streaming alapú szolgáltatásokhoz és a Spotifyhoz hasonló zeneszolgáltatásokhoz a játékpiac is csatlakozott. Az, hogy mennyire érdekes a piac a technikai óriásoknak, megmutatkozik a Google Stadiaban a Google felhő alapú játékszolgáltatójában. De más kisebb és nagyobb szolgáltatók is dolgoznak a megfelelő ajánlaton vagy különböző felhő alapú szolgáltatásokat kínálnak fel. De, hogy is működik pontosan felhő alapú játékszolgáltatás, és melyik szolgáltatások érhetők el vagy vannak tervezés alatt? A felhő alapú játékok között természetesen megtalálható a nyerőgép játék online is.

 

gamer.jpg

 

Hogyan játszhatók a felhő alapú játékok?

A felhő alapú játékok olyan szolgáltatásokat jelentenek, amikor minden a videó játékokhoz szükséges számítási műveletet egy helyi számítási központban végeznek el. A felhasználó saját maga nem igényel többé semmilyen komoly teljesítményű és számítógépes játékokra alkalmas rendszert. A legtöbb csak egy kicsi alkalmazást vagy egy böngészőt igényel, ahol a játék videó sztreamingen keresztül a felhőben játszható. Ebben az esetben a szerver természetesen az alkalmazáson vagy a böngészőn keresztül fogadja a felhasználó összes adatát a játékpadról, egérről és/vagy billentyűzetről. A rendszernek különböző előnyei vannak:

- Nincs szükség játékbeállításra: a felhasználóknak nincs szükségük semmilyen drága PC alapú vagy saját játékkonzolra. Ehelyett egy nagy teljesítményű számítógép áll rendelkezésre, amely kiváló teljesítményt biztosít.

- Mivel a felhasználó nem a saját nagy teljesítményű eszközét használja a játékhoz, ezért nem centralizált játék is lehetséges. Ha a jelenlegi internet csatlakozás kielégítő, akkor a felhasználók út közben játszhatnak az okos telefonjaikon, tableteken és laptopokon keresztül játszhatják a játékaikat.

- Centrális optimalizálás: Ezalatt a szolgáltatások a fejlesztővel együtt az Ön rendszerén optimalizálhatók. A fejlesztőnek az az előnye származik ebből, hogy a játékok fejlesztésénél nem sok különböző rendszerkonfigurációt kell figyelembe vennie.

- Játékgyűjtemények: Általános esetben a szolgáltatók összekapcsolják a felhőszolgáltatásukat egy sereg játékkal, amelyeket az előfizetés tartalmaz.

Nagy szolgáltatók relatíve kicsi ajánlattal

Google Stadia

A Google mindenekelőtt már 2019 óta megvetette a lábát a Google Stadia-val a felhő alapú játékoknál. Egyrészt a felhasználók a rendszert ingyen használhatják. Másrészt a fizetős verzióban csak kevés játék érhető el ingyen. További játékokkal való játszáshoz a felhasználókhoz játékengedélyt kell vásárolniuk. Ebből adódóan a felbontóképesség teljes HD minőségben másodpercenként 60 képre korlátozódik. Ennél lényegesen jobb minőségű a Stadia fizetős pro verziója. Ez 4K felbontást biztosít és ehhez 5.1 hanghatás tartozik. Ezen kívül egy sereg régi és új játék tartozik.

Geforce

Nvidia a legtöbb játékos számára hardverfejlesztőként ismert. Már 2015 óta kínál a vállalat különböző felhő alapú játékokat. Egyelőre a szolgáltatás csak platformokat biztosít. A felhasználóknak a játékaikat támogatott platformokon, mint pl. Steam, Uplay, és Epic Game Store-on lehet igénybe venni. Ugyanakkor a szolgáltatás nem minden játékot támogat ugyanolyan mértékben. A Google-hoz hasonlóan a Geforce is két modellel rendelkezik, így ezt a szolgáltatást is teljesen ingyen lehet használni. Mindenesetre a felhasználó nem kap egy preferált standard hozzáférést, és a játéktartam is csak egy órára korlátozódik szekciónként. Ha nem állnak rendelkezésre számítási források, akkor a felhasználó nem használhatja a szolgáltatás ingyenes verzióját. Ebben az esetben a fizetős verzió segíthet. Ebből adódóan a grafikai tulajdonságok, mint az RTX aktiválva lesznek, amelyek a játék során egy sokkal jobb grafikus élményt biztosítanak.

Playstation

A Sony playstation márkájával már egy jó ideje aktív a felhő alapú játékok körében. A Playstation Now Playstation 4-re és PC-n érhető el, és egy meglehetősen kedvező áron egy kiváló minőségű streaming szolgáltatást biztosít a játékoknál. Jelenleg a felhasználó a Playstation Now 700 különböző játékot játszhat, és ezek egész egyszerűen a rendelkezésre álló eszközökről streamingelhetők és játszhatók.

Project xCloud

A Microsoft Project xCloud egészen friss a felhő alapú játékok piacán. Ezzel a Microsoft összekapcsolja az Xbox-Game-Pass Ultimate, amely több mint 100 játékot tartalmaz. Egy alkalmazás segítségével a felhasználó játékokat játszhat Android telefonon, tableten, vagy Xbox-Konsole vagy egy Windows-PC-n!

További szolgáltatások és tervezett ajánlatok

A legnagyobb technológiai óriások ajánlata mellett még egy sor további kisebb szolgáltató biztosítja a szolgáltatását. Elvileg egy sokat ígérő ajánlat van jelen. Ehhez tartozik: Vortex: Megrendelt felhő alapú játék és különböző ármodellek egy különböző számú játék. Magenta játék: A Telekom is beszállt a játékpiacba. A felhasználók egy meglehetősen olcsó áron több mint 100 játékkal játszhatnak különböző eszközökön. Blade shadow: A Blade vállalat a felhő alapú játékával egy egészen más utat választott. Itt a felhasználók egy komoly teljesítményű játék PC-hez férnek hozzá. Ezt ingyen használhatják és konfigurálhatják. Az előjegyzés azonban nem tartalmaz játékokat.