Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.09.16

Felfegyverzett migránsok támadták meg a röszkei átkelőt!

Felfegyverzett migránsok támadták meg a Röszke 2 közúti átkelőt szerda délután, bedöntötték a kerítést, a helyszínen rendőrök tartják vissza a magyar területre betörni próbálókat - közölte a délután fél hatkor a helyszínen tartott sajtótájékoztatón a kormányszóvivő.

migransok-tamadas-horgos-1.jpg

Kovács Zoltán elmondta: több száz migráns negyed négykor botokkal, csövekkel felfegyverkezve támadt a rendőrökre, kövekkel, vizes palackokkal dobálta őket.

Bedöntötték azt a kerítést, amely éjszakára lezárja a határátkelőhely területét.

A rendőrök órák óta testükkel tartják vissza az erőszakos tömeget - tette hozzá.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója közölte, az összecsapásokban fél hatig húsz rendőr sérült meg. Két migránst, egy fiút és egy lányt a tiltakozók átdobtak a kerítésen magyar területre, a mentők őket is ellátták.

migransok-tamadas-horgos-2.jpg

Szerbia több rendőrt küld a határra, hogy megakadályozzák a magyar rendőrök elleni támadásokat - közölte szerdán Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter.

Hozzátette: a szerb fél mindent megtesz annak érdekében, hogy újabb incidens ne történjen, de azt szeretnék, ha magyar kollégáik "kevésbé agresszíven lépnének fel a migránsokkal szemben", hiszen akkor könnyebb lenne irányítás alatt tartani a helyzetet.

Elmondta azt is, hogy azokat a migránsokat, akik arra igényt tartanak, elszállítják a magyarkanizsai pihenőhelyre, ahonnan tetszőleges irányba indulhatnak tovább.
Nebojsa Stefanovic közleménye szerint Szerbia tiltakozó jegyzéket küldött szerdán Magyarországnak azért, mert a magyar hatóságok szerb területen is könnygázt vetettek be.

"Beszélni fogunk magyar kollégáinkkal arról, hogy ilyen incidens többé ne történjen" - fogalmazott a tárcavezető.
A szerb belügyminiszter azt is közölte, hogy szeretnék megakadályozni és elkerülni, hogy a migránsok szerb területről köveket dobáljanak a magyar rendőrök felé, vagy gumiabroncsokat gyújtsanak fel, illetve hogy bárki is Szerbiából egy másik ország hatóságait támadja.

migransok-tamadas-horgos-3.jpg

Szerda délután a régi horgos-röszkei határátkelőhely egyik pontját áttörte az ott feltorlódott migránsok egy csoportja, a helyszínen szolgálatot teljesítő magyar rendőrök könnygázt és vízágyút vetettek be, hogy visszaszorítsák őket.

Az MTI tudósítójának helyszíni tapasztalata szerint a határ szerb oldalán a szerb rendőrök tétlenül nézték az eseményeket, nem avatkoztak közbe. A határra több mentőautó érkezett, hogy az összetűzés esetleges sérültjeit ellássa.

(Fotók: llegális bevándorlók kövekkel dobálják a magyar rendőröket Horgos 2 határátkelőnél 2015. szeptember 16-án. A magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket Szerbia felől dobáló illegális bevándorlókkal szemben. MTI Fotó: Ujvári Sándor)