Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.10.30

Ezért érdemes állampapírba fektetni

Ha olyan befektetési formát keres, ahol a kockázat viszonylag kicsi, és előre lehet tudni, hogy a befektetés mekkora hozammal és mennyi időn belül fog megtérülni, akkor a hitelviszonyról szóló értékpapírok jelenthetnek tökéletes megoldást Önnek. Mutatjuk miért.

 

allampapir.jpg

 

A kockázatkerülő befektetők számára a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok jelenthetik a legoptimálisabb befektetési lehetőséget. Ilyen értékpapírok például a vállalati kötvények, melyeket elsősorban intézmények és jelentősebb tőkével rendelkező egyéni befektetők szoktak vásárolni. Biztonságosabb és kevésbé drága alternatívát kínálnak ehhez képest az állampapírok, hiszen ezen ügyletek mögött az állam, tehát a pénzügyi piacok legnagyobb és legbiztonságosabb szereplője áll.

 

További nagy pozitívum, hogy a különböző befektetői igényeknek megfelelően akár rövid, akár hosszú időtartamra is található megfelelő konstrukció, a tőke pedig garantált védelmet élvez. Emellett pedig vannak olyan brókercégek is, amelyek az állampapírjaikat náluk tartó ügyfeleknek különböző plusz előnyöket biztosítanak, a Random Capital Zrt.-nél például a garantált hozam mellett, az állampapírok letétként is használhatók a különböző tőkeáttételes ügyletekben.

 

A piacon zajló folyamatok is kedvezőek az állampapírok vásárlása szempontjából. Az amerikai alapkamat 2015 vége óta ugyanis emelkedett a kamatemelések következtében, ez pedig világszerte kamatemelésre ösztönzi a jegybankokat. A hozamgörbék emelkedésével pedig a befektetők számára egyre vonzóbbá válnak a 3-4%-ot biztosan fizető kötvények a kockázatosabb részvényekkel szemben. Hazánkban előreláthatóan a jelenlegi alacsony kamatok leghamarabb 2019 nyarán fognak emelkedni, amennyiben az Európai Központi Bank, majd ezt követően az Magyar Nemzeti Bank is elkezd kamatot emelni. Ez remek lehetőség a kötvények vásárlására, hiszen az alapkamat emelése gyors és relatíve nagy hozamnövekedést jelenthet.

 

Ha Ön is kedvet kapott a biztonságos állampapírok vásárlásához, fontos körültekintően tájékozódni, mielőtt eldönti, hogy mely szolgáltatónál teszi ezt meg. Lakossági befektetőként nem szabad elfeledkezni a különböző költségekről, hiszen ezek hosszútávon számottevő összeggel csökkenthetik az elért hozamot. Ma már számtalan portálon és internetes fórumon lehet hasznos információt találni a befektetéseket kínáló cégekről és az imént említett költségekről, az értékpapír számlavezetési díjak összehasonlításáról például a Random Capital info oldalán olvashat egy átfogó cikket.