Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.06

Ezekben a helyzetekben segíthet az ügyeletes orvos

Sokszor tehetetlenül állunk, ha magas láz, kínzó köhögés, hirtelen jelentkező fájdalom vagy egyéb kellemetlenséggel járó tünet jelentkezik. Előfordulhat, hogy ezek a panaszok az éjszaka közepén, olyan időpontban gyötörnek bennünket, amikor háziorvosunk már nem elérhető.

 

Mi ilyenkor a teendő, és miben segíthet nekünk az ügyeletes orvos? Cikkünkben összegyűjtöttük az orvosi ügyelet feladatait, valamint azokat a tüneteket és panaszokat, amelyek jelentkezésekor ügyeletes orvoshoz fordulhatunk.

 

ugyeletes-orvos.jpg

 

Az ügyeletes orvos feladatai

 

Az ügyeletes orvos alapfeladatai közé tartoznak azok az esetek, amelyek hirtelen jelentkező fájdalommal járnak, vagy egy régóta elhúzódó betegség egyik pillanatról a másikra felerősödik. Az orvosi ügyelet elsősorban akkor áll rendelkezésünkre, amikor olyan problémák merülnek fel, amelyek a háziorvos rendelési idején kívül jelentkeznek.

 

Az orvosi ügyelet célja, hogy a sürgős esetekben megoldást nyújtsanak számunkra, azonban utána háziorvoshoz, akut egészségügyi ellátás esetén pedig szakorvoshoz érdemes fordulni.

 

 

Ezekkel a tünetekkel fordulhatunk ügyeletes orvoshoz

Melyek azok a panaszok, amelyek valóban ügyeletes orvosi ellátást igényelnek? Abban a helyzetben, mikor nem érezzük jól magunkat, nehéz eldönteni, hogy várjunk-e a háziorvos rendelésére, vagy azonnal kérjünk segítséget.

 

Ha panaszaink hirtelen jelentkeznek, olyan tüneteket észlelünk, amelyek nem tartoznak azokhoz a betegségekhez, amelyek általános egészségi állapotunkra jellemzőek, ügyeletes orvoshoz kell fordulnunk. Azonban, ha alapvetően valamilyen betegséggel küzdünk, tüneteink pedig rosszabbodnak, mint például vese- vagy epegörcs, illetve krónikus tüdőbetegség, akkor mindenképpen fel kell keresnünk az orvosi ügyeletet. Különböző háztartási vagy egyéb baleset esetén pedig mérlegelnünk kell helyzetünk súlyát annak érdekében, hogy a megfelelő szakembert, vagy akár a mentőket keressük fel problémánkkal.

 

Telefonos orvosi ügyelet előnyei

 

Szerencsénkre, ma már olyan lehetőségek nyíltak meg előttünk, mint a telefonos orvosi ügyelet, ahol azonnali segítséget és útbaigazítást kaphatunk, ha kétségeink merülnek fel egészségi állapotunkkal kapcsolatban. A telefonos orvosi ügyelet az év bármely napján elérhető, így akár hétvégén, ünnepnapokon is készséggel állnak rendelkezésünkre az ügyeletes háziorvosok.

 

Ennek a szolgáltatásnak köszönhetően nem maradunk egyedül problémáinkkal, gyors és szakmailag is tényszerű választ kaphatunk kérdéseinkre.

 

Összegzés

 

Az egészségügyi intézmények szerves részét képezik életünknek, hiszen, ha bármilyen betegség, súlyos tünet jelentkezik, amely befolyásolja egészségi állapotunkat, akkor nagy tapasztalattal rendelkező orvosokhoz fordulhatunk. Az ügyeletes orvos és a gyermekorvosi ügyelet célja, hogy azonnali tanácsokkal lásson el bennünket állapotunk javulása érdekében. Ennek az egyik kényelmes alternatívája a telefonos orvosi ügyelet, amely minden nap rendelkezésünkre áll.