Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.11.20

Ezek lehetnek a megmagyarázhatatlannak tűnő hajhullás okai

Előfordul, hogy ez ember elfogadja a hajhullás tényét. Amikor öregszünk, stresszesebb időszakban vagyunk, legalább értjük az okokat, amiért megfogyatkozik a haj a fejünkön. Van azonban elsőre megmagyarázhatatlannak tűnő hajhullás is, ennek okait jártuk körbe.

A hajvesztés természetes folyamat, a kor előrehaladtával a nők és férfiak jelentős részénél felüti a fejét. Ezzel megbarátkoztunk, hiszen végignéztük szüleinken, nagyszüleinken, hogyan lesz egyre őszesebb és kevesebb hajuk. Ha azonban a megmagyarázhatatlan hajhullás fiatal korban történik, megviseli a lelket – ilyenkor megnyugvást jelenthet, ha megértjük az okokat.

 

hajhullas.jpg

 

100 ezerből napi 100 hajszál elvesztése normális

Kezdjük azzal, hogy a hajhullás minden korban természetes folyamat, napi szinten 50, de még 100 szál elvesztése sem tragédia. Hajtípustól függően 100 és 150 ezer közötti hajszállal rendelkezünk, ehhez képest elenyésző mennyiség az a napi 100 szál, főleg hogy folyamatosan érkezik az utánpótlás. Az más kérdés, hogy ijesztő a folyamat, amikor nagyon látványos. A hosszú hajú férfiak és nők rendszeresen megtalálják az elhullajtott hajukat, emiatt pánikba eshetnek, pedig sokszor arról van szó, hogy ezek a szálak hosszabbak, így többször veszik észre őket.

A hajhullás viszont akkor már probléma, ha jelentősen meghaladja a fenti mennyiséget. Ha foltokban hullik a hajunk, vagy egy fésülködés után tele lesz a fürdőszoba vele, mindenképp próbáljuk meg megfejteni, mi okozhatja a helyzetet. Ha máshogy nem megy, keressünk fel egy szakembert. Vannak eredményes hajnövesztő szerek, amelyek tényleg működnek, ám nem szüntetik meg a probléma gyökerét, ha az egészségügyi jellegű.

Genetika? Hormonok? Bőrbetegség?

És hogy mi lehet a megmagyarázhatatlan ok, amire sokszor az orvos talál választ? Gondolnunk kell az öröklött tulajdonságokra – a genetikai hajhullásról megkérdezhetjük szüleinket. Lehet szó hormonális problémáról, ez főleg a nőknél okozhat hajvesztést, emiatt pánikhelyzetet. Elképzelhető, hogy bőrbetegség okozza a gondot, amely kezelhető külsőleg és belsőleg, ha időben felismerjük. Lehet szó méreganyagról, ami a szervezetbe került, de egy szervi probléma tünete is megmutatkozhat hajhullás formájában. Ezekben az esetekben mindig a kiváltó okot kell megkeresni – ha az megszűnik, újra egészséges haj nő majd a fejünkön.

A fotó forrása:
ShotPrime Studio / Shutterstock.com

 


loading...