Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.05.18

Évtizedek óta töretlenül népszerű a csocsó

Csocsó, azaz asztali foci. Ez az érdekes és izgalmas, közösséget kovácsoló, csapatépítő játék manapság is töretlen népszerűségnek örvend, Magyarhonban is. Noha az emberek emlékezetében általánosan egyfajta jellegzetes kocsmasportként, könnyed szórakozásként él, ennek a sportágnak komoly hagyományai vannak nemzetközi viszonylatban is. Igen, sportág, méghozzá nagyon népszerű, hiszen a szociális és koncentrációs készségeket is fejlesztő játékból világbajnokságokat is rendeznek, mindössze csupán nem kap kellő publicitást. De nézzük kicsit részletesebben is, mi is ez a közkedvelt csocsó!

csocso-asztali-foci.jpg

Miért él a köztudatban kocsmasportként?

 

Néhány igen kedvelt, viszonylag egyszerűen űzhető, kikapcsolódást segítő játék – mint például a csocsó, a bowling (teke), a snooker (billiárdjáték), a darts – rég óta a legtöbb kocsmában, pubban fellelhető szórakozás, melyek idővel sportággá nőtték ki önmagukat, s televíziós versenyközvetítési időt is kaptak. A kocsmasport kifejezés azonban a közszájban rajtuk maradt. Közülük az asztali foci hazánkban is óriási népszerűséget vívott ki magának, hiszen viszonylag olcsón, órákon át játszható játék. Versenysportként profi szinten is lehet űzni, mégis sokak mai napig hobbinak tekintik, és az országban fellelhető csocsóasztalok is ennek megfelelően, elsősorban szabadidős játékra alkalmasak, mintsem valódi sportra.

 

Honnan ered, mi a története?

 

A csocsó – akárcsak a nyalóka, a tengeralattjáró vagy a szkafander – valójában egy spanyol találmány – írja a csocsasztal.hu. A futball mindig is a férfias sportok és játékok királya volt, s ez mit sem változott az idő előrehaladtával. A háború alatti borzalmakra is szinte az egyetlen gyógyírt a foci jelentette, azonban meglehetősen sok szerencsétlenül járt sebesültnek nem volt többé lehetősége labda után szaladni. Így járt megannyi sorstársával együtt a spanyol polgárháború idején a galíciai Alejandro Finister is, aki mindenáron szerette volna visszaszerezni a labdarúgás élményét a lesántult vagy lábukat elvesztett férfiak számára, melyhez az asztalitenisz adott számára ihletet. Finister a megtorlások elől Franciaországba menekült, s vitte magával az asztali foci szabadalmát is. Kisebb változtatások után a játék terjedni kezdett, csakhamar bemutatták Dél-Amerikában is, és hamarost elindult világhódító útjára.

 

Amatőrök szórakoztató hobbijátéka, vagy profik versenysportja?

 

Mivel a csocsó hihetetlenül közkedvelt, a válasz erre a kérdésre az, hogy igazából mindkettő. Úgy tartják, hogy a kezdők lazán, pörgetéssel, míg a profik kidolgozott technikával és komoly fizikai munkával próbálnak gólt szerezni, illetve kivédeni. Az utóbbira alapozva már versenysportágnak tekintik, és számos megmérettetés keretében világbajnokságokat is rendeznek a profi játékosok számára, ahol a nevezők a felkészültségüknek megfelelő versenykategóriát választhatják. Ezeket a játszmákat profi keretek között, előírt szabályok segítségével bonyolítják le. A komoly versenyek szabályai például kifejezetten tiltják a pörgetést, azaz a 360 foknál nagyobb forgatásokat, azonban az egy teljes kört leíró fordítások engedélyezettek. Végül a meccset természetesen az nyeri, aki több játszmán belül előbb eléri a megszabott gólszámot, ami 5.

Magyar szinten a csocsóban a világ legjobbjai között vagyunk (ahogyan egyébként dartsban és flipperben is), és nálunk Győr számít a csocsó nagyhatalmának. Hazánkban 2002 óta alakulnak e játékos sport köré klubok és egyesületek, mint például a Magyar Csocsószövetség. Az igen tehetségesek között is kiemelkedő játékosunk pedig, az ötszörös csocsó világbajnok Koncz Petra.

 

loading...