Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.03.22

Erős földrengés rázta meg Zágrábot, Magyarországon is rengett a föld

2020. március 22-én (vasárnap) 6 óra 24 perckor földrengés keletkezett Zágráb térségében, mintegy 9 km-es mélységben. A földmozgás mérete 5,6 volt a Richter-féle skálán.
A földrengést a lakosság Magyarországon is érzékelte - tájékoztatott Facebook oldalán vasárnap reggel a CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium.

foldrenges-zala-megye-2020.jpg

(Fotó: Jutarnji hr)

A horvát fővárosban kisebbfajta pánik tört ki, autókra zuhantak az épület törmelékek, templom torony teteje rongálódott meg, az utcákon helyenként vastagon áll a törmelék.
Az erős földrengés a horvát főváros környékén is komoly károkat okozott. Személyi sérülésekről eddig nem érkezett jelentés, de nagyon komoly anyagi károk keletkeztek. A földrengés következtében leomlott a zágrábi katedrális egyik tornyának csúcsa, sok épület, autó is megrongálódott. Több zágrábi kórházban megrepedtek a falak, megsérültek a berendezések, ezért kismamákat babáikkal, anyákat beteg gyermekeikkel együtt evakuálni.

Najpotresnija fotografija iz Zagreba: mame i bebe iz bolnice u Petrovoj evakuirane na ulicu, porođaji će se obavljati u osobnim automobilima

Šokantni prizori pristižu iz Zagreba pogođenog potresom, a među brojnim fotografijama oštećenih građevina i automobila jedna je posebno potresna. Zemljotres je na ulice potjerao i pacijente za...

A földrengésben Magyarországon túl érintett országok: Ausztria, Szlovénia és Bosznia-Hercegovina.

A földrengést hazánkban szinte az egész Dunántúlon lehetett észlelni. Beszámolók érkeztek Nagykanizsa, Letenye környékéről, Zalaegerszegről, Keszthelyről,  Nagyatádról, Szombathelyről, Kaposvárról, sőt még Pécsről is.

A legerősebb rengés 5,6 majd ezt egy 5,1 és egy 3,8 magnitúdós utórengés követte. Magyarországon is érezhető volt, különösképpen a határmenti településeken.

Facebook ismerőseink szinte mind arról írnak, hogy nagyon megijedtek. Nem elég, hogy itt van a koronavírus, mi jöhet még!?
Magyarországon évente 100-120 kisebb földrengést tapasztalnak, többségük nem jár komolyabb anyagi károkkal.
Térségünkben, Nagykanizsa környékén legutóbb január 5-én - ez szintén vasárnapra esett - volt földrengés.