Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.08.12

Érdekességek a barett sapkáról

Bár a barett sapkát manapság főként divatból viselik, kevesen vannak azonban tisztában ennek a kiegészítőnek az eredetével. A fejfedő ugyanis a katonai egyenruha fontos részét képezi, amit szinte az egész világon jól ismernek.

 

Az első típusa még az 1800-as években került a köztudatba, ami azóta egy kicsit átalakult. De milyen érdekességei is vannak a barett sapkának? Cikkünkben részletesen bemutatjuk ezt a manapság is használatos kelléket. 

 

 

 

barett-sapka.jpeg

 

 

A barett sapka eredete

 

A kiegészítő egy kerek, lapos és puha sapka, amit általában gyapjúból vagy pedig pamutból gyártanak. Az egyes verziók között azonban található horgolt, illetve szőtt kellék is. Az Európa-szerte elterjedt barett sapka tömegtermelése már a 19. században megkezdődött, amit főként a katonai és a rendőri szerveknél viseltek előszeretettel. 

 

Maga a barett szó a francia beretből ered, ami tulajdonképpen egy kopott és lapos fejfedőt takar. A fejfedőről szóló első írásos emlék még 1835-ből származik. Nem véletlen köthető Franciaországhoz a szó eredete, hiszen itt kezdték el először alkalmazni még az 1880-as évek vége felé. Akkor Hugh Elles tábornok vetette fel azt az ötletet, hogy a Royal Tank Regiment viselje ezeket a darabokat. Az engedélyt azonban csak 1924-ben kapták meg V. György király jóvoltából. 

 

Miért ez a hatalmas népszerűség?

 

A Katonadolog Webáruház barett sapkái iránt hatalmas a kereslet, ami nem is csoda. A népszerűségének ugyanis több oka is van. A kiegészítő nemcsak egy olcsó, hanem egyszerűen és könnyen tisztítható kelléke lehet a szettünknek. Mivel egy igencsak látványos fejfedőről van szó, így összetartja a csapatokat is. Nem véletlen szeretik annyira a katonai csoportok is, akiknek fontos, hogy tartozzanak valahová, amíg távol vannak a családjuktól. A legfőbb célja azonban, hogy feldobják a harci egyenruhát, amivel pillanatok alatt azonosítható a megjelenés. 

 

Hogyan is kell viselni ezeket a kiegészítőket?

 

A barett sapka szinte bárki fejére tökéletesen passzol, így többféle formában is viselhetőek. Míg az amerikaiak nagy része egyik oldalra téve hordják, addig a déli részen a helyi szokások írják elő, hogyan is kell feltenni a ruházati terméket. A sapkát ráadásul nemcsak férfiak, hanem nők is felvehetik, mint különleges kiegészítő. 

 

Bár a barett nem egy bélelt változat, így télen nem túl előnyös, manapság már több márka is készít szaténnal és selyemmel tarkított darabot. A webáruházból beszerezhető modellek nagy része fekete vagy zöld színű. A méretek között is nagy az eltérés, hiszen az 56-os átmérőtől egészen a 61-es verzióig vásárolhatóak sapkák. Érdemes tehát a ruhatár részévé tenni egy prémium fejfedőt, amely bármely outfitet könnyedén feldobhat. Viselhetőek ősszel és tavasszal egyaránt, hiszen nemcsak komfortosak, hanem még egyediek is egyben.