Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.09.27

Elosztók, melyek bútorlapba építhetők

Asztalos által készített bútorok esetében, mindenképp figyelni kell arra, hogy az elektromos hálózat kimeneteli nyílását az általunk elképzelt elosztóval lehessen felszerelni. Mivel egy otthon, de egy munkahelyi bútordarab esetében, is szeretjük, ha esztétikum és praktikum ötvöződik, érdemes elgondolkodni olyan elosztón, ami ezen kívánalmaknak eleget tesz.

 

rejtett-eloszto.jpg

 

Bútorba rejthető elosztókról általában

 

Általánosságban elmondható, hogy a leggyakrabban irodákban, illetve konyhabútoroknál használunk nagy számú elektronikai berendezést. Ezek egy része csak időszakos használatban van, miután szeretjük áramtalanítani az adott készüléket (például kávéfőzőt, botmixert, laptop – tárgyalókban, projektorok – tárgyalókban). Ezen eszközök tápellátását, elosztókkal oldhatjuk meg a legegyszerűbben, de ha nem szeretnénk sok időt vesztegetni a végeláthatatlan vezetékek ki-, és összekötözésével (kevésbé igényesen gyorskötözővel, vagy igényesebb kialakítású irodai kábelrendszerezővel), akkor nekünk találták ki a bútorba elrejthető elosztókat. Ezeket, miután használtuk az adott elektronikai berendezést, egy mozdulattal el lehet süllyeszteni, így nem jelent sem veszélyforrást, sem szem előtt nem lesz, teret nyerünk általa.

 

Akkor is kiváló megoldás lehet, ha új eszközök üzembe helyezését tervezzük, de nem szeretnénk emiatt egy teljesen új konyha-, vagy irodai bútorgarnitúrát megvásárolni, mert a villanyszereléskor az eredeti bútorzathoz igazodva készültek a konnektorok kimeneti nyílásai. Ez eseteben is praktikus megoldást jelent, ha utólagos beépítéssel rejtett elosztókat helyezünk fel, mellyel tökéletesen megoldjuk a kialakult helyzetet, vagyis nem kell falat vésni, bútorokat fúrogatni.

 

Milyen rejtett elosztó típusokról beszélhetünk?

 

A rejtés módja különböző lehet, beszélhetünk felnyíló tetővel rendelkezőt, illetve kihúzható elosztót. Mind a kettő kis nyomás hatására felnyílik, kinyílik, ezzel láthatóvá téve magát az elosztót, amit használatba lehet így venni. A felnyíló tetejű, mint ahogy a neve is mutatja, kis nyomás hatására, bukó mozgással felnyitja a tetejét, ezzel téve hozzáférhetővé a csatlakozókat. A kihúzhatós, általában kör alakú elosztók esetében pedig, nyomás hatására, magát az elosztót, egy kör alakú nyíláson kihúzhatjuk, ezzel téve szabaddá a konnektorokat. Mindkét esetben, ha befejeztük használatukat, bezárhatjuk és visszarejthetjük a bútorlapba.

 

A négyzet alakú elosztók mivel vannak felszerelve?

 

A négyzet alakú elosztók pillanatnyilag 3-as kivitelben érhető el. A maximális terhelhetősége 2,5 kilowatt, amit a 3 eres, 1,5mm-es keresztmetszetű kábelen és dugvillán érhetünk el. A kialakításnál négyzet alakú furatot kell készíttetni vagy készíteni, a megadott méretben, amiben el lehet helyezni az elosztót. Villanyszerelési munkálatot nem kell elvégezni, így nagyon népszerű megoldást nyújthat a rejtett elosztó, akár konyhánkban, akár munkahelyünk valamelyik bútorába kell beszerelni.