Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.10.08

Életveszélyes ez a csokoládé!

Megtévesztő jelölés miatt bio rizstejes csokoládét vonnak ki a forgalomból, a tejnélküli és vegán felirattal ellátott csokoládé fogyasztása a tejfehérje allergiások számára kockázatos - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) péntek este az MTI-vel.

 

eletveszelyes-csokolade.png

 

A közlemény szerint a tájékoztatás - német hatósági vizsgálat alapján - a RASFF rendszeren érkezett. A német hatóság a bio rizstejes csokoládéban 292-2220 milligramm/kilogramm közötti tejfehérje koncentrációt mért. A termék főoldali címkéje szerint a csokoládé tejnélküli (milkless) és vegán, a hátoldalon azonban szerepel, hogy nyomokban tejet tartalmazhat. A vásárlók a tejnélküli feliratot úgy értelmezhetik, hogy a termék tejmentes.
A mért érték alapján már egy kis szelet csokoládé (körülbelül 3 gramm) kazein tartalma is többszörösen meghaladja a tejfehérje allergiások számára elfogadható beviteli értéket, így esetükben a termék elfogyasztása nem kívánt reakciót válthat ki - hívta fel a figyelmet a hatóság.
Mint kifejtették: jellemzőek a bőrtünetek (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), az emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és a légúti tünetek (fulladás, asztma, gégevizenyő). Súlyos esetben úgynevezett anafilaxiás roham is kialakulhat, ami rövid időn belül jelentkező hasi fájdalommal, az ajak, a gége és a nyelv dagadásával járó erőteljes allergiás reakció, ami életveszélyes, azonnali sürgősségi ellátást igénylő állapottá fajulhat. MTI
A terméket - amelyből Magyarországra is szállítottak - a gyártó saját hatáskörben kivonja a forgalomból, annak teljesítését az élelmiszerbiztonsági hatóság ellenőrzi - olvasható a Nébih közleményében. MTI