Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.11.24

Elektromos sokkolót kapnak a katonák

Több ponton változtattak a honvédelmi törvényen a képviselők, ennek nyomán például a lőfegyveren kívüli kényszerítő eszközök köre kiegészül az elektromos sokkolóval.
A javaslat minősített többséget igénylő pontjait 155 igen, 42 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el, míg az egyszerű többséget igénylő rendelkezések 154 igen, 39 nem és 1 tartózkodó szavazatot kaptak. A döntés értelmében az állampolgárok önkéntesen részt vehetnek a honvédelmi felkészülésben.

 

magyar-katonak.jpg


Pontosították - az állampolgárok békeidőben való önkéntességének hangsúlyozása mellett - az állam honvédelmi nevelésben betöltött szerepét, kötelezettségét, illetve az állam által ellátandó közfeladatok körét.
Magyarország szövetségi és nemzetközi keretek között vállalt katonai feladatainak sajátosságaihoz igazították a hatályos szabályozást, kitérve arra, hogy az egyes kötelékek közös parancsnokság alá rendelése más nemzeti fegyveres erő vonatkozásában is felmerülhet.
A jogszabály kibontja a katonai rendészet feladatrendszerét, pontosítja rendeltetés-meghatározását, illetve feladatellátással kapcsolatos együttműködési, alárendeltségi szabályait.
A honvédség a hatályos nemzetközi normák betartásával közreműködik a Magyarország területén kívül közvetlenül fenyegető háborús cselekmények, fegyveres konfliktusok esetében bajba jutott magyar állampolgárok mentésében, hazatérésük biztosításában, az evakuálás végrehajtásában - rendelkezik a módosítás, amelynek alapján a honvédség személyi állományába tartozó közalkalmazottak jubileumi jutalmának alapjául szolgáló illetmény kiszámításakor figyelembe veszik az az ágazati pótlékot is.
Különleges jogrend idejére a honvédelmi miniszter egyetértési joggal rendelkezik ahhoz, hogy sportcéllal is használhassák a kijelölt repülőtereket. MTI (Fotó: Magyar Honvédség - Facebook)