Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.01.04

Egyenlőtlenség, igazságtalanság, fagyhalál

A Magyar Békekör az alábbi közleményt adta ki az Emberi Jogok Világnapján

Visszafojtott társadalmi indulatok érzékelhetőek Magyarországon az egyenlőtlenség és az igazságtalanság éleződése miatt. Súlyosan sérül az élethez való jog, az egyenlőség és az egyenjogúság elve.
Az emberi jogok világnapja, december 10. alkalmából kiadott közleményében a Magyar Békekör megállapította, hogy a létminimum alatt élő 4 millió ember megélhetési válságát fagyhalál okozta tömeges életvesztés tetézi.

 

fagyhalal.jpg

 

1990 óta több mint nyolcezren fagytak meg. A Békekör idéz a „Vagyoni és jövedelmi különbségek Magyarországon” c. jelentéséből, miszerint Magyarország 600 leggazdagabb lakosának jövedelme 16.025-szöröse a szegénységi küszöb alatt élő 1,2 millió honfitársunkénak.
Magyarország 600 leggazdagabb személye együtt 70 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezik, miközben a népesség fele vagyontalannak számít.
A társadalom többsége, tulajdon híján kénytelen a termelőeszközök tulajdonosainak szolgálatába állni, cserében a méltó megélhetéshez elégtelen fizetéséért és bérért.  
A Békekör szerint a társadalmi ellentétet csak a megtermelt értékátcsoportosításával lehet mérsékelni a dolgozó, alkotó többség javára, mely az értéket megtermeli.
A Magyar Békekör azonosul az ENSZ 1948. évi Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglalt elvekkel, és hirdeti: mindenkinek joga van ahhoz, hogy mind a társadalmi, mind pedig a nemzetközi viszonyok tekintetében olyan rendszer szülessék, amelyikben az emberi jogok és a szabadságjogok teljes hatállyal érvényesülhetnek.