Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.09.27

Egy kis kanapé történelem

Honnan származik a mai kanapé? Mikor alakult ki a vágy a kényelmes fekhely után? Ezt elemezzük mai cikkünkben.

 

A fekhelyek története visszanyúlik egészen az őskorig. Már az ősember is vágyott az elszeparált alvásra, bár abban az időben inkább az volt a fontos, hogy míg alszik ne támadhassa meg semmilyen vadállat. Éppen ezért általában a barlang hátsó traktusában került elhelyezésre egy falevelekből álló kupac, ami alvóhelyként szolgált. Később mikor rájöttek, hogy elkerülhetik a bogarak nyújtotta kellemetlenségeket, elkezdték megemelni a fekhelyüket. Az ókorban már ezt kicsit továbbfejlesztették és kisebb trónusokat, valamint a mai ágyak kezdetleges elődjét alakították ki. Ezek még többségében kemények és kényelmetlenek voltak ezért párnákkal próbálták kényelmessé alakítani őket.

 

kanape.jpg

 

A civilizáció előrehaladtával váltak az igények egyre konkrétabbá és összetettebbé. A tehetősebb réteg egyre kényelmesebb és puhább fekhelyeken hajthatta álomra a fejét. Ebben az időszakban terjedt el, hogy a kevésbé tehetős rétegek esetében is megjelenjen a kényelmi faktor, így náluk is kialakultak a kényelmesebb ágyak. Ezeket még kizárólag éjszakai pihenésre használták, még fel sem merült a vendégek leültetésének gondolata.

 

Mire beköszöntött a 18-19. század és nagyban hódoltak a reneszánsz eszményeknek, akkor került a köztudatba egy máig fontos név. Igen, Madame Récamier-re gondolunk. Ő volt az első úttörője a róla elnevezett rekamié alkalmazásának. Ez annak volt köszönhető, hogy olyan hosszú partikat adott, melynek során szükség lett különböző pihenőhelyek kialakítására a vendégek részére, ahol pletykálhattak, vagy akár el is szenderedhettek. Természetesen a kor nagy asszonyai, mint például Madame Pompadour vagy Madame Dubarry rögtön felkapták és ismertté tették. Így már egy valamirevaló szalonból sem hiányozhatott. Itt jelent meg a praktikum, a kényelem iránti konkrét vágy, bár még az ízléses kialakítás váratott magára.

 

A 20. század eljöttével megjelentek az első nagyobb bútorgyárak, ahol már mindenki számára elérhetővé váltak a jó minőségű kanapék. Mindezeken túl pedig megalkották a sarokkanapét is, ami tágas, esztétikus és nem utolsósorban kényelmes is. A kanapé bevonhatóságának is tartania kellett a lépést a fejlődéssel, úgyhogy míg korábban mindent egyszínűre és egy anyagból készítettek, addig manapság már bármi bármivel kombinálható. Már a fő szempont a dizájn mellett a kényelem, és a pihentető alvás fontossága. Éppen ezért minden esetben jól nézzük meg, hogy milyen kanapét vásárolunk, mivel a leginkább ajánlott, hogy ha mindennapi alvásra szánjuk a bútordarabot, akkor mindenképp 1 darabból álljon a fekvőfelülete!

 

Éppen ezért találtunk rá a Nonstop Bútor oldalára, ahol egészségesebbnél egészségesebb kanapék közül válogathatunk.