Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.20

Egy ajtó, melynek egy 100 kg TNT erejű robbanás meg se kottyan

A record Ajtó-automatizálási Kft. robbanásálló automata ajtaját úgy tesztelték, hogy először 45m, majd 25m távolságból reprodukáltak 100kg TNT erejű robbanásnak megfelelő erőt. Az eredmény meghökkentő: az ajtólapok deformációja ellenére az ajtó stabilan a helyén maradt, az üvegen pedig csupán repedések jelennek meg a nagy erejű detonációt követően. Mutatjuk a részleteket.

 

bombabiztos-ajto.jpg

 

A csaknem 20 év tapasztalattal rendelkező, hazánkban piacvezető szerepet betöltő record Ajtó-automatizálási Kft. bombabiztos termékének tesztelését robbanástechnikai mérnökök (TPS Explosion Engineers) felügyelték és irányították. A szimulációt az ISO (International Organisation for Standardization) és a GSA (US General Services Administration) szabványok betartása mellett végezték el, méghozzá úgy, hogy a 2020*2200 mm szabad nyílásméretű ajtókat a legnagyobb hatásfokkal érjék a robbantás által generált erőhatások. A 100kg TNT erejű robbanás hatásának vizsgálata során, az ajtó 45 m-es távolságból a „Nagyon alacsony veszélyességi fokozatot”, 25 m-es távolságból pedig „Alacsony veszélyességi fokozatot” ért el mindkét elismert szabvány (GSA C és az ISO EXV 45) szerint.

 

A kiemelkedő minőségű termékeiről ismert svájci record konszern leányvállalatának terméke jelesre vizsgázott a teszt során, s ez egyben azt is jelenti, hogy olyan megoldást tud kínálni partnereinek, amely megfelel a magas kockázatú létesítményekre vonatkozó minőségi szabványoknak. Az ajtó ellenáll a robbanáskor keletkező túlnyomásnak és hatalmas előnye, hogy megvédi az ajtó által leválasztott területen tartózkodókat a nagysebességű üvegszilánkok okozta sérülésektől. A fokozott biztonságú tolóajtó egyszárnyú és kétszárnyú verzióban is elérhető, opcionális oldalvilágítással. A tervezés során két szempont játszott igazán fontos szerepet. Az egyik, hogy a record tolóajtókra hagyományosan jellemző egyszerű és biztonságos használat megvalósulhasson, a másik pedig, hogy az ajtó a kiemelten magas védelmet igénylő területek magasabb biztonsági fokozatát is garantálni tudja.

 

A kialakítás során erősebb profilokat alkalmaztak, a fejprofil és a sínrendszer esetében is, ezzel biztosítva, hogy az ajtók még ellenállóbbak legyenek a robbanásokkal szemben. A record kifejlesztett egy speciális automatikát is, amelyre azért volt szükség, hogy lehetővé tegye az átlagosnál nehezebb ajtólapok megmozgatását. Ezen kívül is számos újításra volt szükség a hagyományos gyártáshoz képest. Például nagy teherbírású és ellenállóságú szárnyprofilokat, valamint az operátor rögzítésénél magasszilárdságú csavarokat alkalmaztak. A szilánkmentes, több rétegben laminált üveg rögzítése az ajtólap keretrendszerébe speciális módon történt és rendkívül nagy teherbírású padlóvezetőt alkalmaztak.

 

A record bombabiztos automata tolóajtó minden olyan helyen kiváló megoldás lehet, ahol a biztonság és a védelem elsődleges szempont. Az ajtó megjelenése a fokozott védelemből adódó változtatások ellenére is esztétikus és a record Ajtó-automatizálási Kft. az ügyfelek speciális igényeire is nyitott. További információkért érdemes felvenni velük a kapcsolatot.