Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.06.30

Csalók akarják átverni a károsultakat a jégverés sújtotta somogyi Kadarkúton

Mint arról korábban beszámoltunk, a múlt héten pénteken mintegy háromszáz házat rongált meg a jégverés a Somogy megyei Kadarkúton.

A 2500 lakosú kisvárosba a jégeső okozta károk elhárítása érdekében sok tűzoltó és önkéntes ment segíteni, de sajnos megjelentek a csalók is. Karsai József polgármester a település hivatalos oldalán hívta fel a figyelmet a magukat szakembereknek kiadó csalók megjelenésére. Mint hétfőn írta:

"Kedves kadarkúti lakosok, kérem szíveskedjenek fokozott figyelemmel, körültekintően eljárni a vihar okozta károk rendezése során. Településünkön a lakosság nehéz helyzetét kihasználva sokan visszaéléseket követtek el, szakembernek adták ki magukat és megkárosították az ingatlan tulajdonosokat.

Kérjük, mielőtt előleget fizetnek ki egy vállalkozónak, győződjenek meg hitelességéről, megbízhatóságáról."

kadarkut-vihar-2021.jpg

(Fotó: Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

A természeti kárral kapcsolatban az állami hírszolgálat azt közölte, gyűjtés indul a pénteki jégeső somogyi károsultjainak megsegítésére - jelentette be Kadarkút polgármestere hétfőn.
Karsai József (Fidesz-KDNP) a természeti csapás által leginkább sújtott városban tartott sajtótájékoztatón azt mondta: "háborús állapotok köszöntöttek be Kadarkútra", a természet "évtizedek, de talán évszázadok óta nem látott károkat okozott" lakóházakban, melléképületekben, gépjárművekben.

A településen 303, többnyire palatetős ingatlanban keletkezett jelentős kár - tette hozzá.
Megjegyezte, a káresemény a 2500 lakosú város lakóinak 40 százalékát érinti, a károsultak 30 százalékának nincs biztosítása. Mivel a helyreállítás költségeit sokan nem tudják önerőből előteremteni, az önkormányzat számlát nyitott, a város honlapján megtalálható számlaszámra várja a pénzadományokat.

A polgármester szólt arról is, hogy a sérült tetőket lefóliázzák, és bíznak abban, hogy a csütörtökre jelzett lehűlés nem nagy viharral érkezik. Karsai József a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a helyreállítás résztvevőinek, a segítő szervezeteknek.

Wéber Antal Somogy megyei katasztrófavédelmi igazgató közölte, hogy a vihar Kadarkúton kívül Mezőcsokonyán, Bárdudvarnokon, Kiskorpádon és Ságváron is pusztított, több mint 400 ingatlanban okozott kárt.

Szombaton és vasárnap somogyi és más dunántúli megyék hivatásos és önkéntes tűzoltóságaiból, mentőszervezetektől több százan vettek részt a helyreállításban, példátlan összefogás bontakozott ki a katasztrófavédelmi szervezetek, az önkormányzatok, a közigazgatási szervek és a lakosság között - olvasható többek között az MTI hírében.