Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.04.16

Cél: a nulla nettó szén-dioxid kibocsátás

Hatalmas fejlődésben van a napenergia szektor, s számos kormány tűzte ki célul azt, hogy még ebben az évszázadban elérje a nulla szén-dioxid kibocsátást, s ezáltal valódi lépéseket tegyen azért, hogy útját állja a globális felmelegedésnek. A célt megújuló energiaforrások segítségével szeretnék megvalósítani.

 

Az irány természetesen helyes, hiszen sürgető feladatunk, hogy valódi eredményt nyújtó eszközöket vessünk be annak érdekében, hogy változtassunk az előttünk álló keserves kilátásokon, már ami a klímabeli változásokat illeti.

 

 

napelemes-rendszer.jpeg

 

 

Az USA például hatalmas mennyiségű naperőművet hozott létre a tavalyi évben, de Irak is elindult ezen az úton, s már konkrét lépéseket tettek azért, hogy a közeljövőben hozzávetőlegesen 700 MW-nyi naperőművet hozzanak létre. Tajvan is konkrét és biztató tervet alkotott annak érdekében, hogy a bezárt szénerőműveinek kapacitását megújuló energiával helyettesítse. Közép- és Délkelet-Európa is ígéretes feltételekkel rendelkezik ahhoz, hogy potenciálisan gyümölcsöző napenergia-piaccá válhasson, noha ez egyelőre még kihasználatlan, ami a rendelkezésre álló lehetőségeket illeti.

 

Szép számmal vannak tehát lépések és lehetőségek a helyes irányba, de pillanatnyilag ezek még mindig túl kevésnek bizonyulnak a céljaink eléréséhez. Ahhoz, hogy a megfelelő mértékben bővüljön a megújuló energiaforrások aránya az egész világon, ahhoz a következő 30 év alatt el kell érnie ennek az aránynak a 74%-ot.

 

Ehhez azonban a napelemes rendszerek megvalósulását, telepítését átlagosan évenként a mostani nyolcszorosára kellene növelni. A megújuló energiaforrások közül az előrejelzések szerint a napenergiáé lesz a vezető szerep, de mellette a tengeri és a szárazföldi szélerőművek is jelentős kapacitást képviselnek majd. 

Mégis van okunk aggódni

Egyrészről tehát számtalan helyes kezdeményezés született a cél érdekében, hogy végső soron elérjük a nulla nettó szén-dioxid kibocsátást, másrészt azonban a pillanatnyilag elérhető információk alapján a káros hatású gázok kibocsátása nemhogy nem fog csökkenni, hanem még akár 27%-nyit is növekedni fog a következő 3 év során. Ez sajnos azt jelenti, hogy hiába növeljük a megújuló energiákból származó energiát, ha közben még tovább nő az a hátrány, az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátásának mértéke, amit éppen le szeretnénk faragni. Pillanatnyilag emiatt úgy látszik, hogy bár elkezdtünk úszni, de még mindig az árral szemben tesszük ezt.

A remény hal meg utoljára

Miközben ez a negatív tendencia rendkívül elkeserítő, mellette mégis bizakodásra adhat okot, hogy majdnem 30 ország elindult abba az irányba, hogy a következő néhány évtizedben sikeresen megvalósítsa a nulla nettó szén-dioxid kibocsátást. Egy közös világméretű összefogás elérhetővé teheti a célt, hogy a hőmérséklet folyamatos emelkedését 1.5°C-nál megállíthassuk. Hosszú út áll még előttünk, de a cél korántsem elérhetetlen.