Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.08.04

Búcsút inthetünk a magyar civileknek járó 77 milliárdos norvég támogatásnak?

Szerdán a norvég külügyminisztérium közölte, hogy Magyarország számára többé nem elérhetőek a Norvég Alap 2014-2021. forrásai.
Az LMP - Magyarország Zöld Pártjának teljes politikai közössége szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány kicsinyes hatalmi harcában feláldozott 77 milliárd forintnyi támogatást.

Az Orbán-kormány szerint nincs szükség egészségügyi fejlesztésekre, klímavédelmi intézkedésekre és a kis és közepes vállalkozások megsegítésére, ugyanis többek között ilyen kiadásokra fordíthattuk volna a Norvég Alap támogatását.

Hiába kértük többször a megegyezést, az orbáni rezsim ismét bebizonyította, nekik semmi sem drága, csak ők rendelkezhessenek minden fillér felett. Az LMP Zöld Garanciát ad arra, hogy 2022-ben a közös kormányzás elején mindent elkövet azért, hogy norvégia felülbírálja mostani döntését és Magyarország újra részesülhessen a támogatásból - írta az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleményében az LMP - Magyarország Zöld Pártja.

soros-gyorgy-2021.jpg

(Soros György. Fotó: Wikipédia)

A kormány Soros szervezetként azonosítja a norvégok által preferált Ökotárs Alapítványt

Magyarország nem fogadja el Norvégia "diktátumát", és a kormány jogi lépéseket fog tenni a Norvég Alap ügyében - közölte a Miniszterelnökség szerdán az MTI-vel.

"Magyarország nem fogadja el Norvégia diktátumát, a két ország közötti megállapodás szerint konszenzussal kell kijelölni a Norvég Alap forrásait elosztó szervezetet" - áll a közleményben.
A kormány a hét pályázóból bárkit hajlandó volt elfogadni a "Soros György által támogatott" Ökotárson kívül, Norvégia viszont ragaszkodott a "Soros-szervezethez", és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt - írták.

Norvégia ezzel megsérti az EGT-tagságból származó kötelezettségeit, ezért a kormány jogi lépéseket fog tenni. A kormány az ezzel kapcsolatos feladatokról nyilvános határozatot fogadott el - tették hozzá.
"Magyarország rögzíti, hogy Norvégia a magyar piaci hozzáférésért 77 milliárd forinttal tartozik Magyarországnak" - írta szerdai közleményében a Miniszterelnökség.