Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.05.14

Brandy, mint gyomorgyógyszer?

A brandyt sokan szeretik, sokan ismerik jótékony hatását is. Ennek az alkoholos italnak több variánsa létezik, ezek bizonyos mértékben különböznek, az alapjuk viszont ugyanaz.

 

A brandy egészségügyi hatását a mindennapokban is sokan ismerik, mégpedig, hogy étkezések után könnyít a nehéz gyomron. Mi is a brandy és hogyan segít? Erre keressük a választ a Prémium Italnagykereskedés Online segítségével.

 

brandy.jpeg

Mi a brandy?

 

A brandy gyakorlatilag borpárlat. Olyan égetett szesz, ami a szőlőmustból erjesztett bor lepárlásával alakul alkohollá. A brandy alkoholtartalma 30-60%. Az Európai Unióban különösen védik az elnevezést, a brandy címkét csak a tölgyfahordóban érlelt borpárlat kaphatja. Attól függően, hogy milyen fajtát szeretnénk, a lepárlás lehet folyamatos, illetve szakaszos.

 

A brandyt nem csak italként fogyaszthatjuk. Sok édesség receptjében szerepel, de nem kell aggódni az alkoholtartalom miatt. Az almás süteményekben kifejezetten jól érvényesül. Ugyanígy húspácreceptben is találkozhatunk a brandyvel, mint hozzávalóval.

 

Milyen fajtái vannak?

 

A brandynek számos fajtája van, ebben az írásban nem tudunk kitérni mindre részletesen. Magyarországon is megtalálható gyakorlatilag az összes olyan nagyobb üzletekben, mint a Prémium Italnagykereskedés Online.

 

Az egyik leghíresebb fajta a konyak. Ez a fajta a francia Cognac régióból származik, elkészítéséhez hagyományos rézüstöket használnak.

 

Az Armagnac dél-franciaországi régióból származik, Magyarországon kevésbé ismert fajta. A különlegessége, hogy csak egyszer desztillálják, ezáltal erősebb ízt érnek el és sötétebb színt, mint a konyaknál.

 

A brandy olasz változatát Brandy Italianonak hívják, a spanyolt pedig Brandy de Jereznek, de nagyon sok országnak megvan a maga itala, még a távoli Japánnak is.

 

Kínálat

 

A brandyk kínálata óriási. Különböző szempontok alapján választhatunk közülük. Ilyen például a kiszerelés, találunk 0,5 literes, de akár 3 literes változatot is. Hasonlóképp az évjárattal. Találunk egészen fiatal, 3 éves italokat, de nem ritka a 40-50 éves párlat sem. 

 

A brandyk között is tudunk csomagolás alapján válogatni, legyen az önmagában vagy díszdobozzal, esetleg ajándék pohárral. 

 

Miben áll a jótékony hatás?

 

A brandy jótékony hatása, hogy átveszi a gyomornedvek lebontó feladatát, így segít a felgyülemlett, sokszor zsíros étel emésztésében. Gyorsabbá válhat a felszívódás, illetve gyomorpanaszok kerülhetőek el. Puffadás és teltségérzet esetén jó, ha megiszunk egy picit, ezzel könnyen elkerülhetjük a nagyobb bajokat.

 

A brandyt általában az íze miatt isszuk, de mint a fenti írásban is utaltunk rá, az egészségügyi jótékony hatása se elmulasztható. Ezért nem árt, ha tartunk belőle otthon a kamrában szükség esetére.