Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.02.24

Botok, mint fegyverek

A SamanSport.hu webáruházban megvásárolható a harcművészetekben és a küzdősportokban használt japán bo, hanbo, jo és a filippínó eskrima bot. Ezeket a botokat évszázadok óta használják Ázsiában közemberek és szerzetesek egyaránt, így igen hosszú múltra tekintenek vissza.

 

bot-fegyver.jpg

 

Bo

A bo japán eredetű, hosszú bot, harcművész fegyver. Hagyományos hossza 6 shaku, (japán mértékegység, 1 shaku = 30,3 cm) azaz 181,8 cm. Kereskedelmi forgalomban 180 cm hosszúságú és 3 cm vastag változata terjedt el.

A bo-ra épül a bojutsu harcművészete. A bo a kéz meghosszabbítására szolgál, ezért nem meglepő, hogy a bo-ra épülő technikák a szabadkezi harc mozdulataira hasonlítanak.

A bo többféle fából készülhet, s ebből kifolyólag lehetnek egyszerűek, vagy díszesek, merevek vagy rugalmasak, nehezek vagy könnyűek. A vörös vagy fehér tölgy bo kemény és rugalmas, de nehezebb, mint a bambuszból, fenyőből és rattanból készült társai. A SamanSport.hu-nál bambuszból, natúr vagy vörösre pácolt magyar bükkfából, továbbá a nehezebb tajvani vörös és fehér tölgyből készült bo-k közül lehet választani.

Sokféle változatban létezik a bo és mindegyiknek saját neve van. Példaként máris itt a hengeres kialakítású maru-bo, a középen vastagabb chukon-bo. Alakja szerint: a négyzet kaku-bo, a hatszög rokkaku-bo, a nyolcszög hakkaku-bo.

Jo

A jo a bo-nál rövidebb, 4 shaku hosszúságú, azaz 121,2 cm-es japán harcművészeti bot, ami a kereskedelemben 130 cm hosszúsággal kapható. A jo bot használata széles körben elterjedt a különböző harcművészetek között, de elsősorban a jojatsu vagy a jodo eszköze. A jo alapvetően a kard szerepét tölti be a hagyományos japán harcművészeti iskolában, a koryu-ban. Bizonyos japán rendőri erők napjainkban is használják.

A jo anyagában, és kialakításában hagyományosan megegyezik a boval. A Samansport webáruházból bambuszból, natúr vagy vörösre pácolt magyar bükkfából, valamint tajvani vörös és fehér tölgyből faragott jok rendelhetőek, utóbbi akár sárkánymintás kivitelben is.

Hanbo

A legrövidebb az itt taglalt 3 japán harcművészeti bot közül. A hanbo hosszúsága pontosan a bo-nak a fele, ahogy arra a neve is utal. Hossza 3 shaku, azaz 90,9 cm, átmérője 2,4-3 cm. Harcművészete a hanbojutsu. A hagyomány szerint annak, aki mester kardforgatóvá akar válni, először a hanbojutsut kell elsajátítania. A hanbo-t ütésre, védésre, az ellenfél dobására használják. A SamanSport.hu kínálatában natúr vagy vörösre pácolt, magyar bükkfából készült hanbok találhatóak.

Eskrima

Az eskrima 65-70 cm hosszúságú egykezes, könnyű fegyver, amely nádból vagy keményebb fából készül. A SamanSport.hu webáruházában 66 cm hosszú vörös tölgy eskrimak és vékonyabb, égetett tigriscsíkos mintával díszített bambusz eskrimak találhatóak.

Az Eskrima vagy Escrima, de Kali vagy Arnis néven is ismert rendszer egy összefoglaló név, ami egy fülöp-szigeteki fegyveres harcművészetre utal, amelyet késsel vagy bottal vívnak. Látványos és hatékony bottechnika jellemzi, amely az erő helyett az ügyességre, a gyorsaságra és a robbanékonyságra, egyszóval a technikai tudásra épül. Az eskrima alacsony tömege néhány másodperc alatt akár több tucat ütést is lehetővé tesz. Alapvetően egykezes bot, de párosan is gyakran használják. Kiválóan alkalmas védekezésre egy fegyveres támadóval szemben.