Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2021.01.17

Borotválkozás - a szükséges rossz

A borotválkozás a legtöbb férfi számára a napi rutin része. Többen felesleges időtöltésnek gondolják, mások az igényesség részének, megint mások órákat képesek eltölteni a megfelelő simaságú vagy trendi formájú ív kialakításával. Egy dolog azonban közös: jó munkához nemcsak idő, hanem jó anyag is kell.

 

Régen a borotválkozás egyfajta beavatás volt. A fiú ezáltal érett férfivá. A nagyapa, apa borotvája olyan szimbólum volt a fiúgyermekek szemében, ami valami nagyot, fontosat jelképezett. Társadalmi osztálytól függetlenül a borotválkozás átvezette a fiatalt a komolyan vehető emberek szintjére.

 

Ez a mélyen kódolt tevékenység a mai napig megvan az emberiségben. Éljen akárhol egy fiúgyermek, nagyon korán elkezdi figyelni az apja borotválkozását, érdeklődik az eszközei iránt. A kamaszok egyik legnagyobb napja pedig, amikor úgy lépik át az iskola kapuját, hogy már megborotválkoztak. Hiszen ők már külsőleg felnőttnek tekintik magukat ezáltal.

 

borotva-spray.jpg

 

A borotválkozás története

 

Már az ősember is úgy gondolta, hogy nem minden szőrszálnak kell ott lennie, ahol kinőtt. Barlangrajzok alapján kiderítették, hogy élesre csiszolt kagylóhéjjal, pattintott kőeszközökkel távolították el a nem kívánt szőrszálakat. Az ókori egyiptomiak már pengét használtak, hiszen hitük szerint a haj és az arcszőrzet tisztátalan holmi volt. 

 

A harcok során szintén nem volt ildomos arcszőrzetet viselni, hiszen a dulakodás hevében az ellenség könnyen megragadhatta azt. A falfestményeken, freskókon nemigen ábrázoltak szakállas harcosokat. Pompeiiben ráadásul több borbélyüzlet nyomát is megtalálták a régészek.

 

Nagyon sokáig, egészen az ipari forradalomig kellett várni, hogy a borotválkozás kisebb nehézségek árán, de otthon is kivitelezhető legyen. Ekkor jelentek meg az első kések, amik nem igényelték borbély szakértelmét.

 

A rituálé

 

A borotválkozás legfontosabb lépése maga az előkészítés. A nem megfelelően felpuhított szőrzet emeli az irritáció kockázatát, amely rendkívül kellemetlen minden férfi számára. A legtöbben ezért fürdő vagy zuhanyzás után borotválkoznak a hagyományos pengékkel, esetleg nedves törölközős borogatást alkalmaznak.

 

Ezután kerül a területre a hab, a zselé vagy a krém. A borostába juttatott anyag vérbőséget okoz a területen, így kiemeli a szőrszálakat, amelynek hatására hatékonyabb lesz a borotválás. A hagyományos pengével óvatosan kell bánni, míg az eldobható borotvák szinte nem engednek hibázni. 

 

Végül a szőr- és anyagmaradványok eltávolítása után jön az utókezelés, amely az irritált bőrt állítja helyre. Ezek a termékek nyugtató, tápláló, antioxidáns anyagokat tartalmaznak, simává teszik a bőrt. 

 

A legjobb termékek

 

Mint minden szépségápolási termék esetén, itt is érdemes minőségi darabokat választani. Egy jó márka félsiker, hiszen ezek mögött többnyire hosszú évek tapasztalata áll. A professzionális gyártók már elérhetővé teszik a szalonminőségű termékeket is.