Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.03.04

Böjt, méregtelenítés, immunerősítés

Itt a tavasz, megkezdődött a nagyböjt, és egyre másra halljuk az olyan kifejezéseket, mint tavaszi méregtelenítés, tisztítókúra, amely szinte kihagyhatatlan testi egészségünk megőrzése érdekében. Valóban ennyire fontos a méregtelenítés, emellett mit tehetünk immunrendszerünk megerősítéséért, a tavaszi kimerültség elkerüléséért?

 

meregtelenites.jpg


Méregtelenítés és böjt


Az immunrendszerünk rendbe tételének első és legfontosabb lépése, hogy mindazon méreganyagokat, amelyek a tél folyamán felhalmozódtak a szervezetünkben, igyekezzünk minél teljeskörűbben eltávolítani. Éppen ezért fontos, hogy méregtelenítsünk, és emiatt is volt fontos eleinknek a böjt, amely – ha a vallásos vetületét nem nézzük – szintén felfogható a méregtelenítés egy fajtájának. Vannak olyan betegségek vagy tünetek, amelyek már egy alapos méregtelenítés után sokat javulnak, tipikusan ilyen például a bőrproblémák többsége.


A tavaszi tisztítókúra ám nem csak a szépségnek tesz jót, hanem az egészségünknek is. Méreganyagnak tekinthetők mindazok a vegyi anyagok, amelyeket a szervezetünk nem tud lebontani és eltávolítani. Ezek különféle módon jutnak be az emberi testbe: kialakulhatnak rossz táplálkozási szokások, a bevitt táplálék vagy a légszennyezettség nyomán is. A méreganyagok többsége a belekben rakódik le, ami azért is aggasztó, mert immunrendszerünk túlnyomó része is a belek falán található, és ekképpen immunrendszerünk jelentős mértékben leterhelt lesz. Fontos tehát, hogy időnként, és ilyenkor tavasszal mindenképp elvégezzünk testünkben egy alapos méregtelenítést. Kevésbé súlyos esetben elegendő lehet egy-egy zöldség vagy gyümölcsnap beiktatása, míg a súlyosabb esetekben komolyabb tisztítókúrát ajánlunk. Nagyon fontos, hogy a tisztítást kössük össze szabad levegőn végzett, rendszeres testmozgással, hiszen ez javítja az anyagcsere-folyamatokat az egész testünkben, pozitív hatású a vérkeringésre, és oxigénnel látja el testünk sejtjeit, amelyek így fokozottabban képesek megújulni.


Immunerősítés


Tavasszal a méregtelenítés mellett nagyon fontos szerepet játszik az immunrendszerünk megerősítése is abban, hogy a téli betegségek után meggyengült szervezetünket új energiával, vitaminokkal töltsük fel. Ennek egyik kiváló forrása a sóska, mely a tavaszi hónapok első friss vitaminforrása, remek immunerősítő hatással rendelkezik. A még gyenge, frissen szedett sóskalevelekből számos étel készülhet, sóskafőzelék, leves, szósz, tehetjük egytálételekbe, nyersen pedig a saláták kiváló kiegészítője. A százféle változatban létező sóska gyakorlatilag egy keserűfűféle, mely nálunk már kora tavasztól elérhető, és egészen a tél beálltáig lehet róla szüretelni a leveleket. Mivel nem szükséges minden évben újra ültetni, így 3-4 éven keresztül is biztosítja a család tavaszi vitaminszükségletét. C-vitamin, vas, magnézium és kalcium, amelyekből a legtöbb található benne, és tartalmaz oxálsavat, ami a savanyú ízét adja, valamint ez az anyag segíti a bélműködést is. Pozitív hatásai között kiemelhető még vizelethajtó tulajdonsága, illetve jó nyákoldó, vértisztító is.
 Egy másik nagyon hasznos növényünk a torma, amely ilyenkor tél végén szintén nagy segítséget nyújt a szervezetünknek, hiszen gyökere sok kalciumot, magnéziumot, B- és C-vitamint tartalmaz, és antibiotikumként is megállja a helyét. A frissen lereszelt torma baktériumölő hatása olyan erős, hogy szervezetünkben 12 órán át hat. Emellett tisztítja a légutakat, enyhíti a köhögést.