Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Biztonságosabb okostelefon 2016-ban?

Az okostelefon nemcsak kapcsolattartó, hanem munkaeszköz is. A nagyobb vállalatok iszonyatos összegeket költenek az adatvédelemre, hogy biztonsági rendszereik elhárítsák a támadásokat és megakadályozzák a lehallgatásokat. Mi a helyzet azonban a személyi felhasználókkal, ki vigyáz azokra az információkra, amelyeket mi tárolunk a készüléken? Milyen gyári beállításokat használunk, illetve nem használunk fel a biztonság érdekében? Egyáltalán tudjuk-e, hogy mennyire vagyunk veszélyben? Az xlo.hu okostelefon forgalmazó szerint sokan nem gondolnak mobil használat közben az adatbiztonságra, akik pedig root-olással szeretnék biztonságosabbá tenni készüléküket, könnyen elveszíthetik az információk titkosságát.

 

mobiltelefon.jpg


Nem szeretjük bekapcsolni a tűzfalat


Sok problémát jelent, ha ugyanazt a mobilt használjuk a személyes és az üzleti/munkahelyi kommunikációban is, ugyanis a céges adatokat így még nagyobb veszélybe sodorhatjuk. Rugalmas mobil autentikációs platformmal kezelhető a helyzet. A tűzfal pedig már nem új stratégia. Viszont ez utóbbiban egyre kevesebben bíznak. A vírusvédelem lassítja a készüléket, és még csak ingyen sem adják – valóban, néhány okostelefon típus kezelhetetlenné válhat, ha telepítjük a tűzfalat. Azonban az újabb készülékeknél már nem kell kompromisszumot kötni a teljesítményért, nem kell lemondani a Gb-okról, cserébe mégis biztonságban tudhatjuk a telefont.


Ezeket állíthatjuk be a készüléken


A személyes információk védelmére a gyártók is gondoltak. 2016-ban se feledkezzünk meg azokról a beépített okostelefon funkciókról, amelyekkel megnöveljük a biztonságot. Tévedés azt gondolni, hogy nem kerülhetünk az adathalászok hálójába. Riasztó adat, hogy a mobil alkalmazások több, mint ¾-e hozzáférést ad telefonon tárolt SMS-einkhez, e-mailjeinkhez, egyéb információinkhoz. Legalább ekkora mértékben vagyunk kiszolgáltatva a támadásoknak is.

Ezt a lesújtó adatot fokozzuk akkor, ha mi magunk sem figyelünk oda az adatok titkosítására. Az okostelefon felületén beállított jelkód, vagy jelszó ma már valóban közkedvelt biztonsági intézkedés, de ez még csak a fizikai hozzáféréstől véd meg. Böngészés közben érdemes a „nincs nyomon követés” funkciót beállítani: kérésünkre a weboldalak nem gyűjtik be rólunk az adatokat (azonban, sajnos, figyelmen kívül hagyhatja a honlap ezt az igényünket).

Tehetünk-e bármit is annak érdekében, ha illetéktelen kezében kerül a telefon, vagy a készüléken túl a személyes adatainkról is lemondhatunk? A gyári beállítások között megtalálhatjuk az android keresésére vonatkozó funkciót. Ezt kell aktiválnunk ahhoz, hogy nyomon követhessük a mobil akkor is, ha már nem a mi kezünkben van. És, ami ennél is fontosabb: távvezérléssel zárolható a tartalom, így a tolvajok nem férhetnek hozzá a mobilon hordozott magánéletünkhöz.


Miért veszélyes root-olni?


A root-olás általában az okostelefon garanciájának elvesztésével jár. Az xlo.hu mobiltelefon kínálatában minden készülék rendelkezik gyári beállításokkal, és ezekhez a programokhoz csak a készítő cégek férhetnek hozzá. A root-olással azonban olyan korlátlan parancsokat adhatunk a telefonnak, mint maga a gyártó.

De miért is nem támogatják a mobilvállalatok ezt? Igaz, hogy a nem kívánt/nem használt programokat letörölhetjük, ha egy letöltött root-applikációval a legmagasabb szintű felhasználóvá tesszük magunkat. Azonban ugyanekkor ki is szolgáltathatjuk adatainkat. A root-olás folyamatában ellenőrizhetetlen, hogy nem továbbítódnak-e személyes adataink egy újabb felhasználóhoz – és épp mi magunk tettük lehetővé számára, hogy hozzájusson az okostelefon tartalmainkhoz.

A gyártók egyre jobban figyelnek az okostelefon felhasználók adatbiztonságára, azonban mi magunk is tehetünk érte, hogy saját kezünkben tarthassuk személyes adatainkat!