Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.08.21

Biztonságos otthon kialakítása kisgyermekes szülők számára

Alig vártad, hogy megszülessen, majd egyszer csak észbe kapsz, hogy nagyon gyorsan elteltek a hónapok, és kicsi babád már nem csecsemő, hanem egy életerős örökmozgó gyermek, aki csak akkor van nyugalmi állapotban, mikor alszik. Mit tehetünk, mikor gyermekünk megindul a világ felfedezésére? Milyen feladatok várnak Ránk, szülőkre, hogy biztosítsuk számukra a teret, és eközben óvjuk is őket?

 

kisgyermek-biztonsagos-otthon.jpg

 

Kezdeti lépések

 

Mikor kisbabád eléri a 3 hónapos kort, bizony meg kell hozni néhány felelős döntést, ami a lakókörnyezet biztonságossá tételét illeti. Ez lehet a fordulás gyakorlásának időszaka. Innentől már csak néhány röpke hét és kúszni-mászni kezd. Nekünk szülőknek az a feladatunk, hogy támogassuk felfedezéseiben, korlátokat csak annyira állítsunk fel, hogy ne kerüljön egészségügyileg veszélyes helyzetbe. Helyiségről-helyiségre haladva teremtsük meg a sérülésmentes játék feltételeit.

 

Ajtók, ablakok, lépcsők, konnektorok

 

Érdemes a lakás veszélyes pontjaira gyermekzárakat felhelyezni. Ha van egy olyan helyiség, mint például a pince, vagy akár az emelet, gyermekek számára készült rácsos ajtóval is érdemes felszerelni.

 

Pakoljuk dobozba

 

Bizony voltak időszakok, mikor minden becses emléktárgyat kitettünk polcokra, dohányzóasztalra, televízió mellé...stb. Ideje ezeket a tárgyakat elpakolni, vagy legalábbis magasabb helyre rakni. A tanulás kezdeti módja, hogy megkóstolják, megtapogatják a tárgyakat, így fontos, hogy ne hagyjunk elő semmiféle egészségre káros apró, vagy nagyobb tárgyat.

 

Fontos, hogy a fürdőszobai és konyhai vegyszereket jól záródó szekrénybe, vagy dobozokba rakjuk. Érdemes gyermek biztonsági zárakat felszerelni ezekre a szekrényajtókra (is), mert az ajtók nyitogatása roppant jó elfoglaltságnak fog bizonyulni, kiváltképp, ha abban a szekrényben találni is fognak valamit.

 

Alvás kérdés

 

Mielőtt megszületik kisbabád, már érdemes egy biztonságos rácsos ágyat megvenni-. Amennyiben arra törekszünk, hogy nem csak biztonságos, de egyedi kinézetű is legyen a kis lurkó ágyikója, érdemes felkeresni a Kandy webáruház oldalát, és megtekinteni változatos és egyedi termékeiket.

 

Bútorok biztonsága

 

Mikor gyermekednek bútort vásárolsz a szobájába, érdemes jól megmunkált, azaz lekerekített darabokat kiválasztani, amelyeket biztonságos, gyermekek számára nem káros festékkel vagy páccal kezeltek. Érdemes a megvásárolt bútorokat a falhoz rögzíteni. A lekerekített forma is fontos, mert elkerülhető a „sarok és az élek” megtalálása – tapasztalatból írom, a szobában eleső kisgyermek 10-ből 7-szer valami éles bútornak esik neki, vagy csak esik el közvetlenül mellette. A Kandy gyermekbútorokat, például a pelenkázókat is biztonságos módon készítették el, hogy bizonyosak legyünk benne, gyermekünk akkor is védve van, ha nem vagyunk a szobában mellette.

 

Játékok tárolása

 

Igazából kulcskérdés szülőknek és gyermekeknek, mert nagyon sok baleset forrása lehet. Gondoljunk arra, hogy gyermekünk szereti szétdobálni játékait, akár ő, akár a szülők eleshetnek benne. Egy praktikus és ötletes játéktároló, amely még az ízlésünket is tükrözi, a rendszerezés szeretetét is megtaníthatja.