Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.04.01

Beltéri ajtók az összhang jegyében

Bármennyire is hajlamosak vagyunk kis jelentőséget tulajdonítani a beltéri ajtóinknak az építkezés vagy a lakás berendezése során, igenis hangsúlyos szerepet töltenek be a lakás összképének a meghatározásában. Legyünk hát körültekintőek a kiválasztásuk során!


Míg a bejárati ajtók milyensége általában nagyobb hangsúlyt élvez egy-egy építkezés, átépítés vagy ajtócsere során, addig a beltéri ajtóinkról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Pedig higgyük el, sokat dobhat, ugyanakkor sokat is ronthat a lakásunk harmóniáján. Ha még a tervezési fázisban vagyunk, akkor alaposan gondoljuk át, hogy milyen szempontoknak kell megfelelnie a beltéri ajtóinknak, hiszen ez eltérő lehet egy kamra és egy gyerekszoba vagy háló esetében. Próbáljuk meg előre elképzelni azt is, hogy hogyan, milyen bútorokkal, milyen színekkel fogjuk berendezni az adott helyiséget, és ehhez válasszuk meg az ajtók színét, formáját, mintázatát, anyagát, felületkezelési módját.

 

belteri-ajto.jpg


Az sem mindegy, hogy milyen stílusú a lakásunk berendezése, megy-e a tervezett beltéri ajtó ahhoz a berendezési stílushoz, vagy épp ellenkezőleg: üti azt. Ha teljesen tanácstalanok lennénk a lakás berendezése és a beltéri ajtók stílusának kiválasztása tekintetében, akkor kérjük ki szakember(ek), lakberendező(k) segítségét. Az ő segítő tanácsaikkal egy olyan kellemes hangulatú, összehangolt berendezési stílusú lakást kapunk majd végeredményül, amely örömmel tölt el minket, ha benne tartózkodunk.


Néhány fontos tanács és ötlet


Ha a beltéri ajtóink stílusát kiválasztottuk, amelyből célszerű egy lakásban egyféle stílust alkalmazni, akkor jöhet a szín meghatározása. Ez talán egy nehezebb kérdés, és elsősorban azt tartsuk szem előtt, hogy milyen a padlózat színe, milyen színűek a falak és milyen színűek lesznek a bútorok. Ha mindhárommal sikerül összhangban lévő ajtószínt kiválasztani, akkor nyert ügyünk van (egy fehér beltéri ajtó jó választás lehet minden esetben)! Fontos szempont, hogy mindig nézzük meg eredetiben az ajtó színét, hiszen a katalógusok színei vagy a színminták jelentősen eltorzíthatják a valóságot.
A nedves helyiségekre (mint a fürdőszoba), ahol a páratartalom rendszeresen meghaladja a 70%-ot, célszerű ún. nedvestéri ajtókat szereltetni, amelyeket a wellness helyiségekhez is használnak. Ezeket az ajtókat fémtokkal szerelik, így még inkább ellenállnak a párának és a nedvességnek, míg az MDF tokok a nedvesség hatására megduzzadhatnak, és rövid időn belül tönkremennek emiatt.


Ha kamránkat szeretjük télen-nyáron hidegen tartani (pl. az ablak nyitva tartásával), akkor kamraajtó gyanánt előnyös lehet egy hőszigetelt vagy félig hőszigetelt ajtó beszerelése, mivel ez megakadályozza, hogy a kamra hidege a lakás fűtött részeibe is beszivárogjon.
Ma már nagyon sok helyen kaphatók az ún. klímatechnológiai ajtók, amelyek hasonló helyekre készülnek, mint a fent ismertetett hideg kamra-meleg konyha kapcsolatára, vagyis olyan helyekre érdemes ilyet szereltetni, ahol a két helyiség között 6°C-nál nagyobb a hőkülönbség. Ez a nagyfokú hőmérséklet különbség ugyanis az ajtók vetemedéséhez járulhat, ezt küszöbölhetjük ki a klímatechnológiai ajtók alkalmazásával. Ezekbe az ajtókba ugyanis egy fél milliméter vastagságú alumínium lemezt építenek be a felülete alá, amely meggátolja a vetemedés folyamatát.


Ha kis alapterületű helyiségünk van, és nem szeretnénk egy ajtóval tovább szűkíteni a teret, akkor érdemes lehet elgondolkodni a tolóajtó alkalmazásán. A tolóajtók segítségével praktikusan használhatjuk ki a teret, és megmarad a tágasság érzése is.