Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.02.19

Az univerzális távirányító programozása

Gyakran előforduló probléma, hogy a tévékhez kapott távirányítók a nagy igénybevétel miatt a készülékeknél sokkal hamarabb mondják fel a szolgálatot. Ilyenkor két lehetőség közül választhatunk. Vagy veszünk egy gyári kapcsolót, amelyért sokszor elég borsos árat kell fizetnünk, vagy beszerzünk egy programozható univerzális modellt.

Utóbbi jóval olcsóbb és néhány egyszerű lépéssel a legtöbb televízióhoz használható.

 

Hogyan működnek az univerzális távirányítók?

 

Annak ellenére, hogy az univerzális távirányítókat viszonylag könnyű működésre bírni, néhányan mégis kissé bátortalanul állnak neki a folyamatnak. Nekik nagy segítség lehet, ha közelebbről is megismerkednek a készülékekkel.

 

Az univerzális modelleket úgy gyártják, hogy egy vezérlőkód megadásával bárki egyszerűen el tudja végezni a programozást. Ezek a készülékek rengeteg kódot képesek tárolni, így számtalan tévéhez hangolhatók.

 

Ugyanakkor abban az esetben sem kell megijedni, ha a távkapcsoló nem rendelkezik olyan előre rögzített kóddal, amire nekünk szükségünk lenne. A programozás ekkor némileg nehezebb, de nem lehetetlen feladat. Ilyenkor magunknak kell beállítani azt az egyéni kódot, amivel a tévénket irányítani tudjuk majd. Ehhez a kapcsolót és a tévét azonos frekvenciára kell hozni.

 

A programozás lépései

 

univerzalis-taviranyito.jpg

 

Ha a távirányítóban már benne van a szükséges vezérlőkód, a Set vagy Beállítás gomb megnyomásával kezdhetünk neki a programozásnak. Némely típusnál ehhez a TV gombot is meg kell nyomni.

A kapcsoló általában világítással jelzi, ha a kód beírását engedélyezi. A helyes számsor megadása után az univerzális távirányító LED-es fénye kialszik. Ezután a távirányító már működésre alkalmas.

 

A másik lehetőség, ha a kódkeresést is nekünk kell elvégezni. Ez a következő lépésekből áll:

  • Set és Tv gombok megnyomása

  • a távirányító tévé felé irányítása

  • bekapcsolás

  • a LED villogni kezd

  • a bekapcsoló gomb másodpercenkénti megnyomása, amíg a készülék nem reagál

Mint látható, a távirányítók programozása egyáltalán nem bonyolult, így, ha a jövőben elromlik a gyári modell, bátran vásárolhatunk univerzális kapcsolókat.

 

loading...