Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.01.13

Az elektromos ablakemelő javítása – ezt érdemes tudni

Az ablakemelő szerkezetek évtizedek óta jelen vannak a gépkocsigyártásban, de az elektromos kivitelben készített változatok is több évtizedes múltra tekintenek vissza. A kezdeti időkben készített elektromos ablakemelők számos hiányossággal rendelkeztek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az újabb termékek is meghibásodhatnak; ennek a legfőbb oka a gyártók „élettartam tervezése”.

 

ablakemelo.jpg

 

Még az úgynevezett „nyugati” kocsik ablakemelő szerkezetei is sok esetben másodosztályú műanyag alkatrészekből készülnek. Általánosságban meg kell jegyezni, hogy a presztízsérték miatt a jó nevű autógyárak kevésbé engedik meg maguknak a silány minőségű alkatrészek használatát, noha meghibásodás előfordulhat a gyári és a felújító szettek esetében is.

 

Ha javításra van szükség, a rendelkezésre álló gyári és felújító szettek közül választhatunk. Laikusként nincs könnyű dolgunk, hiszen aligha tehetünk különbséget a két megoldás között, pláne ha nem is látjuk az adott szerkezetet. Ha a szervizben azt állítják, hogy egy szett gyári, alighanem elhisszük még akkor is, ha a kínai tömeggyártás silány termékéről van szó.

 

Meghibásodás esetén érdemes olyan szervizt választani, ahol kerülik a silány minőséget képviselő, kizárólag műanyag alkatrészekből összerakott ablakemelő szerkezeteket – mondja a fekmester.hu szakértője. A minőségi szolgáltatást nyújtó szervizekben nem csak a közönséges cserére, hanem a szerkezet felújítására is lehetőség nyílik. A gyakorlatban ez magába foglalja a bowdenek, csigák, vezetőgörgők és más műanyag alkatrészek cseréjét, valamint a kenési és karbantartási munkálatokat. A legjobb szervizekben a gyenge minőséget képviselő műanyag alkatrészeket fémre cserélek, amennyiben az lehetséges. Egy ilyen felújítási munka sok kellemetlenségtől menthet meg bennünket.

 

Autósként érdemes tudni, hogy a meghibásodások gyakran kezdeti tüneteket mutatnak; a mozgatás nehézkesebbé válhat vagy akadozhat. Az sem ritka, hogy az elektromos ablakemelő furcsa hangokat hallat működés közben. Mindezek a problémák az esetek jelentős hányadában csak tünetnek nevezhetők, hiszen az ablakemelő továbbra is használható marad. Egy ideig...

 

Ha egyszer csak lehúzva marad az ablak, bizony kellemetlen meglepetés ér bennünket. Ilyen esetekben nem igazán tudunk mit tenni, hiszen egy lehúzott oldalablakkal parkoló kocsi kirablása vagy akár eltulajdonítása is „gyerekjáték”. Érdemes megelőzni az ablakemelő teljes üzemképtelenségét; ha zajos, akadozó mozgatást észlelünk, vigyük szervizbe a kocsit!

 

Sajnos az ablakemelő javítása nem olcsó mulatság. Egy minőségi gyári alkatrész több tízezerbe kerülhet, egyes márkák és típusok esetében akár a százezret is közelíti. Természetesen van olcsóbb megoldás, de ami olcsó, annak rendszerint a leve is híg. A bontott alkatrészek használata magától értetődő módon kisebb költséggel jár, de a megbízhatóságuk is jelentősen alacsonyabb. Noha ellenőrizhető az állapotuk, egyáltalán nem biztos, hogy az anyagfáradás vagy a korrózió szemmel látható jeleket mutat. Sőt, az sem biztos, hogy a szerviz kellő figyelmet szentel a megfelelő minőség ellenőrzésre. A másik alternatív megoldást a már említett felújító szettek szolgáltatják, ezek esetében viszont a minőség kérdése lehet erősen kérdőjeles.

 

Sajnos sok esetben előfordul, hogy a rendes alkatrészeket valamilyen reszelt darabbal helyettesítik; mivel méretbeli és szerkezetbeli különbségek vannak a különböző márkák alkatrészei között, így reszeléssel próbálják „aktualizálni” az adott darabot. A fémből esztergált házi alkatrészek esetében talán még rosszabb a helyzet, az esetben a korrózióval is számolni kell. Kerüljük az ilyen megoldásokat!