Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.07.25

Az egyedülálló Mura-menti területek megismerése kerékpárral és a természettel való kapcsolat

Hálózatban való kerékpározás / Cycling in a Network 2.0 (CIAN 2.0)

 

A turizmus egyik leggyorsabban növekvő ágazata a kerékpárturizmus. Európa szerte több mint 60.000 millió követővel a kerékpárturizmus olyan jelenséggé vált, amely vonzza a legtöbb innovatív ötletet és projektet a hazai és külföldi vendégek részére, olyan úticélokat mutat be, amelyek eddig nem voltak az érdeklődésük középpontjában. A ciklo turizmus, azaz a kerékpáros turizmus támogatásával a nyilvánosság részére könnyebben megközelíthetők a sajátos értékek és az egyedülálló természeti helyszínek.

 

Figyelembe véve ezeket a megfontolásokat Muraköz megye és Nagykanizsa térsége, a Mura folyó egyedülálló határ menti régió területei, helyet kínálnak a saját turisztikai identitás és az eredeti turisztikai kínálat megteremtésére. Ez a terület mindent kínál, amit a turisták és különösen az aktív turisták szeretnének megtapasztalni a meglátogatott régióban.

 

kerekparos-turizmus.jpg

 

A régió a tenyerén kínálja a természeti szépségek, őshonos gasztronómia, történelmi és kulturális örökségek gazdagságát és ami még fontos, hogy mindez élvezhető rendezett és szervezett kerékpáros útvonalakon keresztül. Mindaz amit tenni kell, kerékpárra szállni és élvezni a Mura-menti kerékpárhálózat gazdagságát.

 

 

A régió a tenyerén kínálja a természeti szépségek, őshonos gasztronómia, történelmi és kulturális örökségek gazdagságát

 

 

Annak érdekében, hogy ez az egyedülálló terület a kerékpáros turistáknak a lehető legjobb módon kerüljön bemutatásra, 2013-ban és 2014-ben került megvalósításra a “Hálózatban való kerékpározás/ Cycling in a Network 1.0“(CIAN 1.0) elnevezésű projekt. A projekt Nagykanizsa, Zalakaros és Muraköz megye Idegenforgalmi Közössége közötti aktív együttműködés révén valósult meg. A projekt kezdő fázisában kerékpárutak kerültek fejlesztésre, XCO versenypálya, turisztikai desztinációk, infrastrukturális létesítmények, fesztiválok és események, kerékpáros versenyek valósultak meg és ehhez kapcsolódó megfelelő szolgáltatások Muraföldön Magyarországon és a Mura folyó horvát oldalán található Muraköz megyében. A kezdeti fejlesztéseknek köszönhetően korszerűsítésre került a kerékpáros-infrastruktúra és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások, így a kerékpáros turizmusban érdekelt turisták és sportolók nagy lehetőségeket találnak a Mura folyó menti térségben.

 

interreg-horvatorszag-magyarorszag.jpg

 

A közös osztályozási rendszer a kerékpáros turisták részére betekintést nyújt a desztinációk által kínált infrastruktúra fajtájáról és minőségéről

 

 

Miután a kerékpár turizmus fejlődésének alapvető előfeltételei biztosításra kerültek a legjobb vidékfejlesztési lehetőségeken keresztül, a helyi szereplők és turisták aktív részvételével a szektorok közti együttműködésben a projekt résztvevői elindították a projekt második szakaszát: Hálózatban való kerékpározás / Cycling in a Network 2.0“ (CIAN 2.0) OP INTERREG HUHR elnevezésű projektet.

A projekt 2017-ben indult Nagykanizsa és Štrigova önkormányzatainak, valamint a Muraköz megye Idegenforgalmi Közösségének és a Muraközi Közútkezelő partnerségében.

 

kerekparos-turizmus-2.jpg

 

Azon kívül, hogy az infrastrukturális befektetések és a kerékpáros rendezvények folytatódtak, a CIAN 2.0 projekt célja a közös szolgáltatásminősítési rendszer (Cyclist Welcome Classification System) bevezetése.

Ez a minősítési rendszer hátteret biztosít az egységesített magas színvonalú szolgáltatásokra, a szolgáltatást nyújtók és a résztvevők együttműködésére. Ennek megfelelően a helyi és a határokon átnyúló kerékpáros turizmus nagyobb számú turistákat vonzhat, ezáltal támogatva a Mura folyó menti desztinációk fejlődését. Ez egy olyan rendszer amely a kerékpáros turistáknak az adott desztinációkon világos és egyértelmű képet nyújt az őket váró tartalmak mennyiségéről és fajtáiról, a kerékpárutak minőségéről, infrastruktúrájáról és az egyéb egyidejű tevékenységekről.

 

 

A projekten keresztül nagyon különleges módon tapasztalható meg Mura folyó menti egyedülálló térség gazdagsága és biológiai sokfélesége - kerékpáron és a természettel való kapcsolatban

 

 

A mai turisták a desztinációs helyek látogatása során sokkal többet keresnek, mint egy sima szállás a szállodában illetve szervezett turisztikai kirándulások. A modern turisták szeretik felfedezni a desztináció alapvető jellegzetességeit az embereken, gasztronómián, történelemen és kultúrán keresztül. Ezzel a projekttel számos fenntartható és ökológiailag elfogadható határokon átnyúló kerékpáros túrán, Muraköz és Murafölde helyi értékeit tekinthetik meg.

 

kerekparos-turizmus-4.jpg

 

Határon átnyuló szinten a vendégek innovatív magas minőségű turisztikai terméket és kidolgozott szervizt kapnak. A határokon átnyúló együttműködéssel megerősítésre kerülnek a horvát és a magyar helyi résztvevők közötti partnerségi kapcsolatok.

Az ilyen együttműködés nemcsak új lehetőségeket biztosított a Mura folyó határokon átnyúló desztinációinak promóciójához, hanem biztosítja a fenntartható fejlődést, valamint a természeti értékek és a szépségek védelmét.

A projekten keresztül nagyon különleges módon tapasztalható meg Mura folyó menti egyedülálló térség gazdagsága és biológiai sokfélesége - kerékpáron és a természettel való kapcsolatban.

 

 

A projekt teljes költségvetése: 1.721.572,7 EUR melyből az Európai Uniós társfinanszírozás összege

1.463.336,79 EUR.

 

kerekparos-turizmus-3.jpg

 

A projekt fő eredményei:

 

- 1,7 km aszfaltozott kerékpárút a Muraközben (Donji Kraljevec – Hodošan, illetve a Goričan – Kotoriba útvonalon, utóbbi esetében ökoaszfalt borítás)

- 4,28 km hosszú biciklis sétány a nagykanizsai Csónakázó-tó körül

- Biciklis pihenőhelyek kiépítése padokkal, asztalokkal, tűzrakó helyekkel, biciklitárolókkal, információs táblákkal a Csónakázó-tónál, Murakeresztúron és Miklósfán

- Új kerékpárút kitáblázása 17,28 km hosszúságban az EV13 nemzetközi kerékpárúthoz kapcsolódva a Murakeresztúr – Belezna – Jankapuszta – Miklósfa vonalon

- Technikai terv kidolgozása a Štrigova melletti biciklis központ létrehozásához

- Kültéri fitness-park és játszótér a Csónakázó-tónál

- 3 elektromos kerékpár töltőpont kialakítása és 5 elektromos kerékpár forgalomba állítása Csáktornyán, illetve 4 vízibicikli bérlési lehetősége a Csónakázó-tónál

- Innovatív, kerékpáros-barát turisztikai szolgáltatások kialakítása (szervizkészlet és kerékpáros térképek a fontosabb desztinációknál, kerékpáros mobilapplikáció, turisztikai szolgáltatáscsomagok/ kedvezmények, telefonos segélyszolgálat)

- A kerékpáros turisztikai szolgáltatásokat határon átívelő egységesítő Cyclist Welcome Classification System bevezetése, illetve kapcsolódó tréningek szervezése szolgáltatóknak.

 

www.cycleinanetwork2.eu

cycle-logo-orange.png