Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.05.19

Apró alkatrész, fontos szerepkör - ez jellemzi a dugattyúgyűrűt

Sokan nem is gondolnák, milyen fontos és összetett szerepe van a dugattyúgyűrűknek a motor eldugott belsejében, pedig nélküle megáll odabent az élet.

 

Ezért fontos információ az, hogy az Agrooroszi kertigép alkatrészek webáruháza olyan Tecumseh dugattyúgyűrű garnitúrákat árul, melyek maximálisan megfelenek a mai kor elvárásainak, teljesítik azt, amivel a motorunk hosszú életű lehet.

 

agrooroszi.jpg

 

Nézzük meg, miről is van szó pontosan!

 

Minden belső égésű motor igen fontos alkatrésze, mely a dugattyúkon helyezkedik el. Vannak arról szóló hírek, hogy egy motorfelújítás esetén ez az az alkatrész, amely eldönti, hogy a javítás tartós lesz-e vagy sem. Természetesen ez nem ilyen egyszerű.

 

Azt azért kijelenthetjük, hogy kellő fontossággal bír egy adott motor futásteljesítménye kapcsán, de mivel egy motor bonyolult, összetett működési elvű, sok más tényező és alkatrész minősége is befolyásolja az élettartamát.

 

Mi a szerepe a dugattyúgyűrűnek?

 

Elválasztja az olajteret az égéstértől, mivel a kompressziót megtartja a dugattyú felett. Ezzel a nagy kartergáz okán kialakuló hibákat akadályozza meg azon túl, hogy az olaj idő előtti “elkoszolódását” is hátráltatja.

 

Hűti a dugattyút. A dugattyú és a hengerfal között közvetlen kapcsolat csak  a gyűrűkön keresztül valósul meg, valamint ez érintkezik a hűtővízzel is, mely ezáltal is biztosítja a hő áramlását a hűtővíz irányába.

 

Fontos feladata az olajfilm réteg kialakítása, ezután pedig annak szabályozása. Ha nem megfelelő az olaj mennyisége, problémákat okoz. Ha túl sok, akkor olajfogyás alakul ki, ha pedig kevés, akkor a henger kopásához vezet.

 

Nagyon fontos, hogy ezeket a feladatokat egy működő motorban egyszerre kell elvégeznie ezeknek a gyűrűknek, így aztán nem mindegy, milyen minőségű alkatrészt választunk. Fontos, hogy a beépítés alapelveit is betartva kerüljön egy ilyen új alkatrész a helyére.

 

Különböző motorok, különböző gyűrűk

 

Sokféle típusú motor létezik, és természetesen ezekhez mérten a gyűrűk sem egyformák. Méretre, anyagra, felületkezelésre is változatosak, és a beszerelendő gyűrűk száma is eltér az adott motor fajtájának függvényében.

 

A gyűrűk fajtái:

 

  • kompressziógyűrű

  • olajáteresztő gyűrű

  • olajlehúzó gyűrű

 

Mint minden, ezek a gyűrűk is egyre modernebb anyagokból, bevonatokkal készülnek. Az idők folyamán pedig szélességük is csökkent, ami a súrlódást hivatott mérsékelni.

 

Mivel a motorok is egyre nagyobb kihívás elé vannak állítva teljesítmény és élettartam tekintetében is, az alkatrészek megmunkálása is egyre nagyobb precizitással, odafigyeléssel kell hogy történjen.

 

Figyeljen az alkatrészek minőségére, válasszon megbízható gyártót.

 

A Tecumseh egyéb alkatrészeit is megtalálja az Agrooroszi online kínálatában, például a gyújtáshoz kapcsolódó, vagy az önindítóhoz, berántóhoz szükséges alkatrészeket, levegőszűrőket is.