Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.11.12

Amit nem látsz: preparált buszon mutatták meg az influenzát

Már rendelkezésre áll a háziorvosoknál az influenza elleni oltóanyag, a vírussal szemben ez a leghatékonyabb védekezési mód - közölték szakemberek az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) közös budapesti sajtótájékoztatóján csütörtökön.

 

influenza-virus-1.jpg

 

Molnár Zsuzsanna, az OEK járványügyi osztályának epidemiológus főorvosa elmondta, hogy a vakcinák kiszállítása szerdán fejeződött be. Hozzátette: Magyarországon - az elmúlt évekhez hasonlóan - 1,3 millió adag influenza elleni oltóanyag érhető el térítésmentesen.
Térítésmentes védőoltásra jogosultak a 60 évesnél idősebbek, továbbá többek között az asztmások, a cukorbetegek, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, valamint a várandós nők. Az idén azoknak is ingyen jár a vakcina, akik a munkájuk során vagy szervezett segítségnyújtás keretein belül migránsokkal kerülnek kapcsolatba.
Az ÁNTSZ azok számára is javasolja az influenza elleni védőoltás beadatását, akik erre nem jogosultak térítésmentesen. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag.
Az MTI kérdésére közölték, hogy ennek ára nagyjából kétezer forint, a beadásért pedig az oltóorvos nem kérhet pénzt.

 

influenza-virus-2.jpg

(Demonstrációs céllal preparált zsúfolt autóbusz, amellyel az influenzajárványos időszak veszélyeit szemléltetik az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Epidemiológiai Központnak a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata - Háziorvosi Rendelőjénél tartott sajtótájékoztatóján az I. kerületi Attila úton 2015. november 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)


Dánielisz Ágnes, a tisztifőorvosi hivatal járványügyi főosztályvezető főorvosa kiemelte, az influenza cseppfertőzéssel terjed. A nagyobb nyálcseppek leülepednek a tárgyakra, és a keményebb felületeken (például a buszok kapaszkodóin) a vírus akár nyolc órán keresztül is életben maradhat. Ezért a szakember szerint kiemelten fontos a köhögési, tüsszögési etikett betartása: mindig legyen nálunk zsebkendő, amit használat után lehetőleg azonnal dobjunk zárt szemetesládába, valamint gyakran és alaposan mossunk kezet.
Az ÁNTSZ szerint a legmegfelelőbb, ha még az ősszel kérjük az influenza elleni védőoltást. Azt ajánlják, hogy legkésőbb decemberig adassa be a vakcinát, aki hatékonyan szeretne védekezni a fertőzés ellen.