Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.09.19

A zöld leveles zöldségek májvédő hatása

A nem-alkoholos zsírmáj korunk egyre népszerűbb civilizációs betegsége. Legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a zöld leveles zöldségek képesek megelőzni a kialakulását, vagy lassítani az elváltozást. Ezt a tényt az Országos Tudományos Akadémia (Proceedings of the National Sciences) folyóiratban megjelent kutatási eredmények bizonyítják.

 

majbetegseg.jpg

 

Miért óvjuk májunkat?

 

A civilizált lakosság 30-50%-át érinti a betegség kialakulása, és kutatások szerint ez az arány évről évre nő. Az elkövetkezendő 10 évben olyan mértékű növekedést jósolnak, hogy az ebből fakadó májtranszplantáció a mostani sokszorosára nőhet. Mivel kezelése jelenleg nincs, ezért a kialakult zsírmáj sem gyógyítható, így a megelőzésre kell nagy gondot fordítani.

 

Magyarország ezen a téren igen rossz eredményeket mutat, ugyanis az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a nőknél 6,2-szerese, a férfiaknál 7,3-szerese a kialakulásának esélye az Európai Unió átlagához képest. Ebből fakadóan kiemelten fontos májunk védelme és a rendszeres szűrővizsgálat. A CMC Déli Klinika elasztográfiás ultrahangvizsgálata segítségére lehet Önnek ebben! Az S-Shearwave technológián alapuló korszerű kivizsgálás pontos diagnózist ad az esetleges elváltozásokról.

 

A zsírmáj kialakulásának okai

 

Az elhízás és az anyagcserezavar nagymértékben hozzájárulnak kialakulásához, ezért a rendszeres testmozgás, valamint a túlsúly megszüntetése kedvezhet a folyamatok lassításának vagy a betegség gyors előrehaladásának. Ám a fenti két alapbetegség nem előfeltétele a zsírmáj kialakulásának. Teljesen egészséges szervezetben kezdetben tünetmentesen is megjelenhet a kórkép.

 

Zöld leveles zöldségek – természetes gyógyír?

 

A Karolinska Intézet Fiziológiai és Farmakológiai Tanszéken végzett kutatás szerint a nitráttartalmú élelmiszerek csökkentik a máj zsírtartalmát, valamint a vérnyomást és az inzulinérzékenységet is. A Mattias Carlström vezette kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a nitráttal dúsított élelmiszerek milyen hatással vannak szervezetünkre. További kutatások szükségesek a témában, azt azonban már most sikerült alátámasztani, hogy a szervetlen nitrát nagymértékben hozzájárul az anyagcsere-folyamatokhoz és támogatja a máj működését.

 

Fogyasszon sok zellert, rukkolát, spenótot, salátát, ugyanis ezek a zöldségek tartalmazzák a legmagasabb koncentrációban a szervetlen nitrát vegyületet.

 

Ha úgy érzi, baj van!

 

Forduljon időben szakemberhez, ha úgy érzi, szükség lehet rá, vagy ha a családban előfordult korábban nem alkohol eredetű zsírmáj, hogy időben elkerülje a nagyobb bajt. Elasztográfiás ultrahangvizsgálattal pontos kórképet kap a vizsgált szerv jelenlegi állapotáról, és jó eséllyel megsokszorozza a gyógyulás esélyét is, valamint lerövidíti a kezelés időtartamát. 

 

Ne feledje, egy pohár zöld turmix naponta, és máris tett szervezete és mája egészségéért!

 

loading...