Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2017.08.26

A terápia jótékony hatása

Életünk során fontos, hogy különböző problémákat, nehézségeket megoszthassuk legközelebbi barátainkkal, rokonainkkal, így könnyebben feldolgozzuk a minket ért veszteségeket. Segíthet a stressz vagy rosszkedv levezetésében is, így az ezzel kapcsolatos feszültség jelentősen csökken bennünk.

 

stressz.jpg

 

Egészségvédő, támogató szerepük is van a társas kapcsolatoknak, amik megerősítően hatnak ránk. Új nézőpontokkal gazdagodunk, az őszinte baráti kapcsolat állandó erőforrásként van jelen életünkben, amelyből mindkét fél ugyanúgy profitálhat. A pszichológus a hozzánk közel állóakkal szemben nem lesz elfogult velünk, vagy problémáinkkal. Az életünk egy rövid időszakát kíséri végig a pszichoterápiás kapcsolat, nem a folytonos támogatás a fő célja. Ennek segítségével a megküzdési, problémamegoldási stratégiánk fejlődik, a saját önállóságunk megerősödik.

 

A terapeuta segít rávilágítani életünkben a korábbi események összefüggéseire, azáltal, hogy elősegíti, hogy a kliens a saját érzéseiről beszéljen. A pszichoterápia a kliens és a terapeuta közötti professzionális, bizalmi kapcsolat, melynek során sokféle indulat és érzelem fog megjelenni. Közös gondolkodásban lesz részük, amely során sokféle probléma felszínre kerülhet, megértjük viselkedésünk mozgatórugóit.

 

Fontos az őszinte kommunikáció, hiszen a kezelés egyik legfontosabb része az együttműködés, amit terápiás kapcsolatnak hívnak. Érdemes így a foglalkozás során a kérdéseket nyíltan, tisztán feltenni a terapeutának, hogy egyfajta közös gondolkodási szálon indulhasson el a problémamegoldási folyamat. Segít kezelni a helyzetet, megérteni a páciens lelke mélyén megbúvó okokat, valamint a kapcsolatok dinamikáját megváltoztatni, tudatosabbá tenni azt, hogyan vagyunk képesek hatni egymásra. A kliens és a terapeuta között egyenrangú a kapcsolat, ugyanakkor bizalmi légkör alakul ki.

 

A terapeutában így már az első találkozás végére megfogalmazódik, hogy milyen módszer lenne legalkalmasabb a kezelésre, hogy milyen úton induljon el. A kognitív és viselkedésterápia folyamatában például a terapeuta feladatokkal bízza meg a klienst, amelyet egy következő alkalommal átbeszélnek, így haladva a cél felé. Az együttműködés kereteit mindenképpen le kell tisztázni, már a terápia legelején.

 

A terapeuta és a kliens megbeszélik a terápia célját, és egyéb feltételeket, mint például milyen gyakran történjen a kezelés. A terápia addig tart, ameddig a kliens szükségesnek érzi. A feltételek is természetesen a kliens igényeihez vannak szabva, így akár módosíthatóak is a menet közben a változó igényeknek megfelelően.