Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.02.22

A te futócipőd

A megfelelő futócipő kiválasztása nem egyszerű feladat. Számos hibát véthetünk, pedig a megfelelő futócipő kétségkívül az egyik legfontosabb tényezője a jó edzésnek, illetve bokánk és térdünk terhelhetőségének a megóvását is figyelembe kell vennünk a futócipő kiválasztásakor. Nem is gondolnánk mennyi sérülés adódik abból, ha nem a megfelelő cipőben futunk, vagy mennyi probléma jelentkezhet ízületeinkben idősebb korunkra, ha nem a viszonyoknak megfelelő lábbeliben edzünk. Nem hiába ekkora a választék! Mégis, ha kezdő futók vagyunk, hogyan válasszuk ki a számunka legmegfelelőbbet?

 

futo-cipok.jpg

 

Elsősorban meg kell ismerkednünk a cipők különbségeivel, majd ha már kitaláltuk magunknak az edzéstervet, akkor indulhatunk el cipőt vásárolni. Ha a cipőfajták ismerete után is bizonytalanok vagyunk, nyugodtan kérjünk szakmai tanácsot az eladótól, keressünk információkat a kiválasztott futócipőről például a cipo.ninja oldalán, vagy keressük gyakorló futók blogbejegyzéseit!

Tudnunk kell, hogy a futócipőket elsősorban a futás helyszíne szerint gyártják. Ez az egyik legfontosabb tényezője a futócipő kiválasztásának, hogy hol tervezel futni: aszfalton, terepen vagy sprint szöges pályán. Másrészt a futócipő kialakítása függ a futási stílustól is. Ilyenkor próbálják a futó lábfejének alakjához igazítani a cipőt. Természetesen a gyárak nem tudnak személyre szabott futócipőket gyártani, ugyanakkor törekednek arra, hogy a cipő az átlagos emberi láb formáját vegye fel. Ehhez igazítják a méreteket és a formát is. Vásárláskor ezért érdemes több gyártó cipőjét is felpróbálnunk, esetleg futni pár kört a kipróbálás céljából, hogy érezzük, számunkra melyik a legkényelmesebb, melyik cipő passzol legjobban a mi lábformánkhoz. Figyeljünk legfőképpen a lábfej szélességére, hiszen a legtöbb esetben ez az, ami eltér.


Nézzük a két legalapvetőbb darabot

A terep futócipőről azt kell tudni, hogy a jobb talajfogás érdekében a cipő talpát kissé bordázottá készítik. Ez gátolja a csúszást. Fontos, hogy a terepcipő felső része vízhatlan legyen, így az kisebb esőben, sárban sem ázik át! Ezek a cipők kissé merevebbek, kevésbé hajlíthatóak mint az átlagos futócipők, de gyártótól függően ez is változhat. Fontos még, hogy ezeknek a fajtáknak nincs nagy sarokrészük, mert így a lejtőkről lefelé is könnyedén futhatunk bennük. A gyenge csillapítás miatt ezek a cipők nem ajánlottak aszfaltra, és ügyeljük arra is, ha a sziklásabb talajon való futást választjuk, akkor vásároljunk inkább speciálisabb, merevebb talpú túracipőt. Hátránya ennek a fajtának, hogy hamar elkopik a cipő talpán lévő csúszásgátló, így ha az esősebb évszakokban élvezzük a futást, akkor cseréljük sűrűbben a cipőt – írja a cipőninja.

A verseny cipőt elsősorban rövid távokra ajánlják, és nem mellesleg a cél a versenyzés. A cipő kialakításának alapvető szabálya, hogy a talp része vékony, a cipő felső része pedig szellős és könnyű legyen, a hangsúly a súlyra helyeződik. Ezzel elérhetővé válik a könnyebb és gyorsabb futás. Ezt a típust nem ajánljuk amatőr, illetve kezdő futók számára, mert rossz futótechnikával könnyedén lesérülhetünk benne. A hobbifutóknál nem számít az a néhány másodperces előny, amit ezzel a futócipővel produkálhatunk, ugyanakkor a versenyzőknél egy jó cipő sokat segíthet.

Kezdő futóknak az általános edzéscipőt ajánljuk, amellyel váltogatható a gyors és a lassú futás is és a legtöbb talajon használhatóak. Megfelelő védelmet biztosítanak a lábnak, hiszen párnázottabbak, mint a versenycipők. Számos edzőcipő létezik! Ezeknél a legfontosabb, hogy az edzésformádnak és a testsúlyodnak megfelelőt válaszd ki!