Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2019.07.15

A szellőző rendszer kiépítésének lehetőségei

Amikor a tökéletes működésre képes szellőző rendszer megtervezése, illetve kivitelezése kerül napirendre, akkor több szempontot is érdemes figyelembe venni, mielőtt megszületik a végső döntés. Ebben természetesen egy megfelelő szakértelemmel és tapasztalattal rendelkező szakember véleményét is ki kell kérni, aki már számos projekt alkalmával bizonyságot tett a rátermettségéről, hozzáértéséről. Először is számításba kell venni azokat a lehetőségeket, melyek szóba jöhetnek az épület szellőző rendszerének kiépítésekor.

 

szellozorendszer.jpg

Szerencsére rengeteg különböző módszer áll rendelkezésre, ami lehetővé teszi, hogy mindenki részesüljön a szellőztető készülékek nyújtotta előnyökben, és ne csak például azok, akik most készülnek saját házat építeni. Számukra a szakemberek szinte mindig az előre telepített hővisszanyerős szellőző rendszerek kiépítését javasolják, azok ugyanis egy komplex megoldást nyújtanak a légcsere folyamatos biztosítására. Amikor utólag kell gondoskodni a szellőzésről, akkor is vannak olyan berendezések, melyek tökéletesen alkalmasak a levegő tisztán tartására.

 

Amennyiben egy kész ingatlanról van szó, akkor a légcsatorna nélküli decentralizált szellőztetők telepítése javasolt, hiszen akkor nincs lehetőség arra, hogy az épületben légutak kerüljenek kialakításra. Ennek semmilyen hátránya nincs, azt viszont tudni kell, hogy ilyenkor egy- vagy két helyiségre tervezett, egymástól elkülönülő ventilátorok gondoskodnak a légcseréről. A légcsatorna nélküli rendszert sokkal gyorsabban, egyszerűbben ki lehet építeni, ami egyértelműen előny a háztulajdonosok számára.

 

Ha pedig valamilyen oknál fogva sem a légcsatornás, sem pedig a légcsatorna nélküli szellőző rendszer megvalósítása nem lehetséges, akkor a hozzáértők az ablakba, illetve falba építhető légbevezetők kialakítását szokták javasolni, amik hasonlóképpen jó megoldásnak bizonyulhatnak. Bármelyik lehetőség mellett is dönt a megrendelő, minden esetben szükség van a precíz, körültekintő és megbízható mérnöki munkára, hiszen anélkül aligha jöhet létre a minden szempontból megfelelő szellőző rendszer.