Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.06.23

A szabadúszók kora

Akárhonnan közelítjük meg a munkaerőpiacot, azt bizton kijelenthetjük, hogy a szabadúszók korát éljük.

Nem is olyan régen

Nem kell túl sokat visszaemlékeznünk ahhoz, hogy megértsük, a pár éve olyan nagyon kívánt alkalmazotti státusz vágya már a múlté. Már nem igazán mondható el a cégek munkatársairól az a fokú lojalitás, ami az elmúlt éveket jellemezte. Ha valaki egy bizonyos helyen dolgozott, nem tudta levetkőzni a munkája ismérveit.
Hogy egyszerű példával éljünk, az egyik áruházlánc alkalmazottja nem igazán járt át vásárolni a másik hiperbe, mert lojális volt ahhoz, ahol dolgozott. Ez ma már nem így van. A munkavállalók rájöttek, hogy igazán jó alkupozícióban vannak, mivel jóval több a munkahely, mint az azokhoz tartozó szakember, ezért jobbnál jobb ajánlatokkal próbálják elcsábítani a másiktól az igazán hasznos munkaerőt.

szabaduszo.jpg

Éppen ennek a következménye, hogy az eddig kényszerűségből, átmenetileg alkalmazott munkaerő-kölcsönzés lehetősége manapság már inkább vonzó jelenség. Erre a legjobb magyarázat a szakemberek, szakirányú végzettséggel rendelkezők hiánya a foglalkoztatási szférában. Emiatt történhet meg az, hogy a munkavállalók nem telepednek meg egy munkahelyen, hanem az egyik jó ajánlatról a másikra szállnak vagy szabadúszóként tevékenykednek . Természetesen a saját érdekeiket szem előtt tartva ez a helyes döntés, hiszen így nem szalasztanak el egy jó lehetőséget azért, mert már egy másik vállalatnál állnak alkalmazásban.

Mi lehet a megoldás?

Az egyik lehetséges megoldás, hogy rendesen megfizetésre kerülnek a szakemberek és olyan munkahelyi légkör kerül kialakításra, ahol jól érzik magukat, így kevésbé van bennük az igény az elvándorlásra. Gondolunk itt a csapatépítő tréningek jelentőségére, valamint az emberközpontú felfogásra, a belső kommunikáció fejlesztésére , a munkakörülmények javítására. Például, ha operátorként 8-12 órát töltenek ülőmunkával, számítógép előtt, akkor olyan székek vásárlására, amik nem károsak az egészségre, sőt, aktív ülést biztosítanak a számukra. Valószínűleg így ritkábban, kevesebb időt töltenek táppénzen mozgásszervi megbetegedések miatt.

Ugyanígy jelentős javulást lehet elérni munkaerő terén, ha megértjük, hogy a HR az új marketing, tehát ki kell aknázni az ebben rejlő lehetőségeket. Cégként időben fel kell ébredni és tenni azért, hogy az elsők közt használhassuk ki ezeket az új információkat, hiszen a későbbiekben a mi sikerünk inspirálhat más, később észlelő cégeket.