Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2015.07.26

A rendőrt mindkét félnek meg kell várnia

Fontos tisztában lenni, mi a teendő egy közúti baleset során, a tapasztalatok szerint ugyanis stressz hatására sokan elfelejtik a szabályokat. A Kossuth Rádió Napközben című műsorában elhangzott az is, kánikula idején lassul a reakcióidő, ezért több a baleset is.

 

frontalis-baleset-76-os-fout-1.jpg

(Fotó: Korábbi frontális baleset Zala megyében a 76-os főúton. ZMRFK)

 

Személyi sérüléssel járó baleset esetén minden esetben rendőrt kell hívni – emelte ki dr. Hangyási István, a MABISZ Gépjármű Kárrendezési Bizottságának elnöke.

 

Ha nem történt személyi sérülés, de a felelősség kérdésében nem sikerül megegyezni, akkor lehet rendőrt hívni – folytatta, hozzátéve: ez szabálysértési eljárás megindítását vonja maga után, a rendőr pedig nagy valószínűséggel megbünteti a vétkes félt.

 

Tudni kell azonban azt is, hogy a rendőrt mindkét félnek meg kell várnia – hangsúlyozta.

 

Amennyiben csak anyagi kár keletkezett a baleset során, és az érintett autósok meg tudnak egyezni – egyértelmű, hogy ki a felelős –, az európai baleseti bejelentő nyomtatványt (közkeletű nevén a kék-sárga papírt) kell kitölteni. Ezt mindig célszerű az autóban tartani, hiszen kitöltése nagyban segíti a kárrendezést – magyarázta.

 

A szakértő kitért arra is, hogy a baleset bekövetkeztekor az autós köteles megállni, ha valaki továbbhajt, segítségnyújtás elmulasztása miatt fogják eljárás alá vonni. Ezzel kapcsolatban megjegyezte azt is: az adatcsere arra az esetre is hasznos, ha csak az orvosi vizsgálat után derül ki, hogy például egy kerékpáros nem csupán horzsolást, hanem bordatörést szenvedett.

(Forrás: Hiradó.hu)