Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.11.23

A rendőrség is bírságolhatja a szabálytalanul drónozókat

Az Országgyűlés 154 igen, 33 nem szavazattal és 8 tartózkodás mellett elfogadta a légiközlekedésről szóló törvény módosítását, amely rendeletalkotási felhatalmazással lehetővé teszi, hogy a rendőrség is megbírságolhassa a szabálytalanul drónozókat.
Meghatározták a közös felhasználású (polgári-katonai) repülőtér részletszabályait. Ezeket a reptereket a nem nyilvános repülőtér kategóriájába sorolták, mivel elsősorban állami célú, azaz az általános légi forgalomtól eltérő légi jármű mozgásokat szolgálnak ki. Ilyen repülőtér létesítésének, fejlesztésének és megszüntetésének engedélyezését, zajgátló védőövezetének engedélyezését a katonai légügyi hatóság hatáskörébe utalták.

 

dron-lol.jpg

 

A törvény rendelkezik Magyarország légiközlekedési terep- és akadály-adatbázisának létrehozásáról is.
Megszűnt a lajstromozásra nem kötelezett légi jármű fogalma, helyébe a repülőeszköz és a pilóta nélküli légi jármű (drón) lép. A repülőmodell fogalma beolvad a pilóta nélküli légi jármű fogalmába.
A pilóta nélküli légi járművek szabályos működtetésének feltétele, hogy annak vezetője tudja, melyek azok a légterek, illetve területek, ahová nem repülhetnek be. Ilyenek például a védett területek és objektumok, valamint olyan területek fölötti repülések, amelyek térben és időben folyamatosan változnak (például védett személy mozgása, katasztrófa helyszíne, baleset miatt).
A törvény értelmében a HungaroControlnak a pilóta nélküli légi járművek használatát támogató, az aktuális légtér-információkat és egyéb korlátozásokat tartalmazó honlap és mobilalkalmazás üzemeltetése is a feladata lesz. Így a drónhasználók az alkalmazáson keresztül tudomást szerezhetnek azokról a légterekről, ahol számukra a repülés nem megengedett.
A módosítással a rendőrség is jogosult lett a pilóta nélküli légi járművekre vonatkozó szabályok megsértése miatt bírságot kiszabni. MTI