Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.13

A rágcsálók elleni védekezés módjai

A különböző rágcsálókat mindenki igyekszik elkerülni, de a családi házak és a kertek tulajdonosai az általuk okozott jelentős károk miatt is igyekeznek távol tartani őket. Cikkünkben ezen kártevők elleni védekezés leghatékonyabb eszközeit mutatjuk be.

 

Az egerek, pockok, patkányok és nyestek elleni védekezésnek elsősorban higiéniai okai vannak, ürülékükkel és vizeletükkel ugyanis beszennyezhetik az élelmiszert, ami nem csak a jellegzetes szag miatt kellemetlen, de fertőzések melegágya is lehet. A rágcsálók a földeken, a tárolókban és a kamrákban tárolt terményekben is jelentős kárt okozhatnak. Emellett gyakorlatilag bármilyen ingóságot megrongálhatnak fogaikkal.

 

 

szunyoghalo.jpg

 

Vegyszeres védekezés?

 

A leggyakoribb és az egyik leghatékonyabb módszer a rágcsálók méreggel történő levadászása, amely történhet házilag vagy szakemberek bevonásával. Ez azonban több veszélyt is rejthet. Kisgyermekeseknél különösen figyelni kell, hogy a méreg ne kerüljön a gyermekek által elfogyasztásra, de a háziállatok vagy védett vadállatok is elpusztulhatnak tőle. Ez a probléma méregtartó dobozok segítségével küszöbölhető ki, így csak a rágcsálók férnek hozzá, amiknek a mérget szánják.

 

Vagy csapdás?

 

A csapdák állítása főleg beltérben hatékony, ahol nagyobb az esély arra, hogy a rágcsálók megtalálják. Főleg a kisebb méretű egerek esetén lehet jó megoldás a ragasztós csapda és a klasszikus egércsapda. A ketreces kialakítású élvefogó csapdák már patkányok, nyestek elejtésére is alkalmasak. Ez a módszer nem csak környezetbarát, de többször is felhasználható, ráadásul az elhullott állatok tetemeit sem kell keresgélni.

 

Fő a prevenció

 

A rágcsálók megjelenése úgy előzhető meg legkönnyebben, ha megszüntetjük a potenciális rejtekhelyeket, illetve megakadályozzuk, hogy élelemhez jussanak. Emellett fizikai akadályok is állíthatók, amelyek megakadályozzák a kártevőknek a kertbe, illetve a házba történő bejutását. Ennek két leghatékonyabb módja a praktikus, fém szúnyoghálók és a ponthegesztett hálók felszerelése lehet.

 

- Fém szúnyoghálók: bár sűrű szövésük miatt elsődleges céljuk a rovarok útját állni, de rendkívül ellenálló és szilárd kialakításuk miatt a rágcsálók távoltartására is alkalmasak. Míg a műanyag hálókat az egerek kirághatják, addig a fém hálóval szemben semmi esélyük sincs, így megelőzhető a hívatlan vendégek lakásba történő bejutása.

 

- A ponthegesztett hálók: a szúnyoghálóknál lényegesen nagyobb lyukakkal rendelkező, de rendkívül szilárd kialakítású hálókat más néven madárhálónak is hívják, de kiválóan alkalmasak arra, hogy az egész kertből vagy annak egy részéről távol tartsák a rágcsálókat is.

 

Amennyiben úgy dönt, hogy a rágcsálókat valamilyen fizikai akadállyal szeretné távol tartani otthonától vagy kertjétől, a VasMuszakiBolt.hu webáruházában garantáltan megtalálja a megfelelő méretű fém szúnyog- vagy ponthegesztett hálót.