Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2018.12.08

A rabszolgatörvény ellen, a kutatási és tanszabadságért tüntetnek

Megkezdődött a szakszervezetek tiltakozó akciója a munka törvénykönyve tervezett módosítása ellen szombat délelőtt Budapesten.
A szakszervezetek a tiltakozó demonstrációt a többi között a munkaidőkeret egy évről három évre emelése és a rendkívüli munkaidő éves keretének 250 óráról 400 órára növelése miatt szervezték.

rabszolgatorveny.jpg

(Résztvevők vonulnak a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációján a fővárosi Szent István körúton 2018. december 8-án. A tiltakozást az évi ötven nap túlmunka ellen, a tudományos kutatási szabadságáért és a tanszabadságért tartották. A demonstrációhoz számos szakszervezet és szakszervezeti szövetség csatlakozott. MTI/Szigetvary Zsolt)

A tüntetők a fővárosi Jászai Mari téren gyülekeztek, majd elindultak a Szent István körúton a Nyugati pályaudvar felé.
A tömeg a Kossuth Lajos térre tart - a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca érintésével -, ahol a tervek szerint beszédek hangzanak el.
A Magyar Szakszervezeti Szövetség, a tüntetés főszervezőjének képviselői egy molinót tartanak maguk előtt, amelyen az olvasható, hogy "Tiltakozunk a rabszolgatörvény ellen!".
A demonstrálók szakszervezeti lobogókat, tiltakozó táblákat lehet látni, sokan sípokat fújva vonulnak.

A szakszervezetek a munkakörülmények javítását, ezért a munka törvénykönyve tervezett módosításának azonnali visszavonását követelik - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke a törvénymódosítás elleni demonstráción szombaton Budapesten, ahol országos útlezárásokat helyezett kilátásba.
Hozzátette, 2019. január 1-jétől két számjegyű béremelést akarnak és azt, hogy visszaadják a cafeteria megszüntetett elemeit.
A MaSzSz által szervezett tiltakozó akción a szövetség elnöke bejelentette, a munkaidőkeret emelését és a túlmunkaórák számának jelentős növelését tartalmazó törvénytervezet mielőbbi visszavonása érdekében a munkavállalói érdekképviselet hétfőtől országos útlezárásokat szervez.
Kordás László az MTI-nek azt mondta, hogy hétfőn első körben Pécsen és Győrben terveznek ilyet.
A tüntetők a rendősorfalat áttörve bejutottak a Kossuth térre, ahol kormányellenes jelszavakat skandálnak. MTI

 

loading...