Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2020.10.14

A pártalálás nehézségei mögött megbújó mélyebb okok

Az igazi megtalálása nem könnyű feladat. Vannak, akik bátran kezdeményeznek, könnyen ismerkednek és egyből tudják, mivel kell levenni a másikat a lábáról. De vannak olyan emberek is, akik sokkal nehezebben nyitnak a másik felé, és úgy érzik, bármit is próbálnak, mégsem sikerül nekik összehozni egy randit. De mi okozhatja ezeket a nehézségeket? Ennek próbáltunk utánajárni.

 

 

kozos-furdes.jpg

 

 

Nem tudjuk, mire vágyunk valójában

 

A mai világ nagyon sokat tesz annak érdekében, hogy máshogy lássuk magunkat és a többi embert. A televízióban és az interneten látott tökéletes alakú modellek, elegáns és gyönyörű hölgyek, izmos és magas férfiak hatással vannak ránk. Úgy gondoljuk, hogy ők sokkal jobbak nálunk, és így szeretnénk rájuk hasonlítani. Ez azonban egyfajta téves látásmódot eredményez, ami legfőképp a tinédzserekre a legveszélyesebb.

 

Ezzel együtt a kapcsolatokról is téves képet közvetít a média. Gondoljunk a romantikusabbnál romantikusabb filmekre és a varázslatos Disney mesékre, ahol bár a felek szinte nem is ismerik egymást, mégis tökéletes a kapcsolatuk, és boldogan élnek halálukig. Mindebből viszont kimarad a lényeg, hogy valójában mitől is olyan boldog és tökéletes a kapcsolatuk? Erről általában sem a hollywoodi filmek, sem a Disney mesék nem szólnak. A való életben azonban, ha túlzott romantikára vágyunk a kapcsolatunkban, készüljünk fel rá, hogy előbb-utóbb csalódás fog érni.

 

Legyen elvárásunk magunkkal és másokkal szemben is!

 

Jó pár évtizeddel ezelőtt a házasságok valóban egy életre szóltak. Az emberek akkor sem bontották fel a házasságot, ha az már teljesen mérgező volt mindegyik fél számára. Mára azonban ez teljesen megváltozott. Ha probléma adódik, nem akarnak közösen megoldást keresni, sem kompromisszumot kötni, inkább a kapcsolatból való kilépés mellett döntenek.

 

A folytonos csalódások, a médiából áramló hamis képek, a kudarcok pedig egyre inkább magányossá teszik az embereket. A helyes döntés viszont az lenne, hogy ha nem hagynánk ennyi embert kisétálni az életünkből, és megpróbálnánk a problémákat megbeszélni, sérelmeinket elmondani. Ugyanis ennek köszönhetően könnyedén megmenthetjük kapcsolatunkat, amiért évek múlva lehet, hogy nagyon hálásak leszünk.

 

Ebben segíthetnek számunkra az önismereti és konfliktuskezelési tréningek, ahol megtanulhatjuk, hogyan kell viselkedni egy adott szituációban, és milyen megoldási lehetőségek vannak egy-egy problémára. Továbbá ezek mellett segítséget nyújthatnak a pszichológusok és a terapeuták. Amennyiben Ön is elbeszélgetne egy szakemberrel, keresse az Online pszichológiai tanácsadást!

 

A legfontosabb azonban önmagunk megismerése. Ha tisztában vagyunk erősségeinkkel és gyengeségeinkkel, könnyebben tudjuk elfogadni saját magunkat és másokat is. Ez pedig segít abban, hogy megfelelő párt találjunk magunknak, és a későbbiekben harmonikus kapcsolatban éljünk együtt.